Tomaten-tarte tatin
In deze tomaten-tarte tatin heeft deze kleurrijke groente de stralende hoofdrol!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de tomaten doormidden en de sjalotten in zo dun mogelijke ringen. Breng in een steelpan de boter met de suiker en de helft van de balsamicoazijn op middelhoog vuur aan de kook en laat 3 min. zachtjes koken tot het mengsel karamelliseert en lichtbruin wordt. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Haal de blaadjes van de takjes oregano en snijd grof. Verdeel het botermengsel over de bodem van de taartvorm. Hou wat tijm apart voor de garnering en bestrooi de taartvorm met de rest van de tijm, de oregano, peper en eventueel zout. Verdeel de sjalotten en dan de tomaten met de snijkant naar beneden over de taartvorm.
Snijd een cirkel van ø ca. 28 cm uit het bladerdeeg en leg het zonder bakpapier op de tomaatjes. Stop de zijkanten van het deeg in. Maak in het midden met een scherp mes 3 kleine gaatjes van 1 cm breed in het deeg, zodat de stoom kan ontsnappen. Bak de taart in het midden van de oven in 35-40 min. goudbruin en gaar.
Haal de bladeren van de kropsla los en was onder koud stromend water. Laat uitlekken en droog de sla. Snijd de peterselie grof. Meng met een garde de rest van de balsamicoazijn en mosterd door elkaar. Giet er al kloppend de olie bij, tot een gladde dressing ontstaat. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Meng de sla vlak voor het serveren met de dressing en bestrooi met de peterselie.
Neem de tarte tatin uit de oven en laat 5 min. rusten. Leg een groot bord op de taartvorm en keer om. Bestrooi met de achtergehouden blaadjes tijm en serveer de tarte tatin warm, met de salade ernaast.
Tomaten-tarte tatin
In deze tomaten-tarte tatin heeft deze kleurrijke groente de stralende hoofdrol!
![recipe](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD164959_612x450_JPG.jpg)
hoofdgerecht
null personen
595 kcal
15 min. bereiden
5 min. wachten
40 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de tomaten doormidden en de sjalotten in zo dun mogelijke ringen. Breng in een steelpan de boter met de suiker en de helft van de balsamicoazijn op middelhoog vuur aan de kook en laat 3 min. zachtjes koken tot het mengsel karamelliseert en lichtbruin wordt. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Haal de blaadjes van de takjes oregano en snijd grof. Verdeel het botermengsel over de bodem van de taartvorm. Hou wat tijm apart voor de garnering en bestrooi de taartvorm met de rest van de tijm, de oregano, peper en eventueel zout. Verdeel de sjalotten en dan de tomaten met de snijkant naar beneden over de taartvorm.
Snijd een cirkel van ø ca. 28 cm uit het bladerdeeg en leg het zonder bakpapier op de tomaatjes. Stop de zijkanten van het deeg in. Maak in het midden met een scherp mes 3 kleine gaatjes van 1 cm breed in het deeg, zodat de stoom kan ontsnappen. Bak de taart in het midden van de oven in 35-40 min. goudbruin en gaar.
Haal de bladeren van de kropsla los en was onder koud stromend water. Laat uitlekken en droog de sla. Snijd de peterselie grof. Meng met een garde de rest van de balsamicoazijn en mosterd door elkaar. Giet er al kloppend de olie bij, tot een gladde dressing ontstaat. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Meng de sla vlak voor het serveren met de dressing en bestrooi met de peterselie.
Neem de tarte tatin uit de oven en laat 5 min. rusten. Leg een groot bord op de taartvorm en keer om. Bestrooi met de achtergehouden blaadjes tijm en serveer de tarte tatin warm, met de salade ernaast.
bewaartip:
Lekker van Albert Heijn: https://mijn.ah.be/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van personen)400 g snoepgroente tomatenmix
2 sjalotten
50 g ongezouten roomboter
30 g kristalsuiker
2 el witte balsamicoazijn
5 g verse tijm
2½ g verse oregano
270 g vers bladerdeeg
1 kropsla
10 g verse platte peterselie
1 tl dijonmosterd
4 el extra vierge olijfolie
Dit heb je nodig
quichevorm (Ø 24 cm, ingevet)