Dahl van rode linzen en bloemkool (advertorial)
Dal of dahl is er in veel versies, van verschillende soorten linzen. Die worden apart van de ui, knoflook en specerijen gekookt. Zodra de ze zacht zijn, worden ze toegevoegd. Erbij maak je een mengsel van knoflookspecerijen in olie of ghee.
Aan de slag
Spoel de linzen onder koud stromend water tot het water helder is en laat uitlekken. Doe ze in een pan met 1 liter water, voeg het zout toe en kook 15 min. op middelhoog vuur. Schep het schuim eraf met de schuimspaan. Roer de linzen door met een garde, zodat ze deels geplet worden.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Snijd de bloemkool in roosjes, schil de steel en snijd in plakjes. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 2 el olie en bestrooi met de helft van het komijnzaad, peper en eventueel zout. Rooster ca. 20 min. in de oven.
Maak ondertussen 1 jalapeñopeper schoon en snijd in dunne halve ringen. Prik de tweede peper een paar keer in met de punt van een mes. Snipper de uien. Schil de gember en snijd fijn. Snijd de knoflook in plakjes en de tomaten in blokjes van 2 cm.
Verhit 3 el olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak ½ el komijnzaad en de laurierblaadjes 1 min. Voeg de ui toe en bak 5 min. Voeg de gember en de helft van de knoflook toe en bak 2 min. mee. Voeg de gesneden jalapeño, kurkuma, gemalen koriander en curry madras toe en roer door. Doe de tomatenblokjes erbij en bak 4 min. Breng op smaak met peper en voeg 100 ml water toe. Breng aan de kook en laat 3 min. op laag vuur zachtjes koken tot de tomaten zacht zijn. Roer regelmatig.
Schep de linzen bij het groente-specerijenmengsel en roer door. Breng aan de kook en laat 5 min. zachtjes koken (dahl). Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de ingeprikte jalapeño, de rest van de knoflook, de rest van de komijn en de chilivlokken toe. Bak al omscheppend 3 min. tot de knoflook lichtbruin is (tadka).
Giet de hete tadka bij de dahl. Je eet de losse smaakmakers niet op, maar serveert ze wel. Haal eventueel de hele jalapeño eruit. Snijd de koriander fijn. Bestrooi de dahl met de koriander en serveer met de geroosterde bloemkool.
Dahl van rode linzen en bloemkool (advertorial)
Dal of dahl is er in veel versies, van verschillende soorten linzen. Die worden apart van de ui, knoflook en specerijen gekookt. Zodra de ze zacht zijn, worden ze toegevoegd. Erbij maak je een mengsel van knoflookspecerijen in olie of ghee.
![recipe](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD200981_612x450_JPG.jpg)
hoofdgerecht
null personen
635 kcal
40 min. bereiden
20 min. oventijd
Aan de slag
Spoel de linzen onder koud stromend water tot het water helder is en laat uitlekken. Doe ze in een pan met 1 liter water, voeg het zout toe en kook 15 min. op middelhoog vuur. Schep het schuim eraf met de schuimspaan. Roer de linzen door met een garde, zodat ze deels geplet worden.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Snijd de bloemkool in roosjes, schil de steel en snijd in plakjes. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 2 el olie en bestrooi met de helft van het komijnzaad, peper en eventueel zout. Rooster ca. 20 min. in de oven.
Maak ondertussen 1 jalapeñopeper schoon en snijd in dunne halve ringen. Prik de tweede peper een paar keer in met de punt van een mes. Snipper de uien. Schil de gember en snijd fijn. Snijd de knoflook in plakjes en de tomaten in blokjes van 2 cm.
Verhit 3 el olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak ½ el komijnzaad en de laurierblaadjes 1 min. Voeg de ui toe en bak 5 min. Voeg de gember en de helft van de knoflook toe en bak 2 min. mee. Voeg de gesneden jalapeño, kurkuma, gemalen koriander en curry madras toe en roer door. Doe de tomatenblokjes erbij en bak 4 min. Breng op smaak met peper en voeg 100 ml water toe. Breng aan de kook en laat 3 min. op laag vuur zachtjes koken tot de tomaten zacht zijn. Roer regelmatig.
Schep de linzen bij het groente-specerijenmengsel en roer door. Breng aan de kook en laat 5 min. zachtjes koken (dahl). Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de ingeprikte jalapeño, de rest van de knoflook, de rest van de komijn en de chilivlokken toe. Bak al omscheppend 3 min. tot de knoflook lichtbruin is (tadka).
Giet de hete tadka bij de dahl. Je eet de losse smaakmakers niet op, maar serveert ze wel. Haal eventueel de hele jalapeño eruit. Snijd de koriander fijn. Bestrooi de dahl met de koriander en serveer met de geroosterde bloemkool.
combinatietip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://mijn.ah.be/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van personen)400 g Valle del sole rode splitlinzen
1 l water
½ tl zout
1 kg bloemkool
7 el zonnebloemolie
2 el komijnzaad
1 verse groene jalapeñopeper
2 middelgrote uien
40 g verse gember
5 tenen knoflook
4 trostomaten
2 laurierblaadjes
2 tl gemalen kurkuma (koenjit)
2 tl gemalen korianderzaad
2 tl curry madras
100 ml water
¼ tl chilivlokken
15 g verse koriander
Dit heb je nodig
bakpapier