Verwarm de oven op 175 ºC. Verwijder de korst van de sneetjes brood en snijd ze in blokjes van 1 cm. Doe in de braadslee en rooster in de oven in ca. 6 min. goudbruin. Laat de oven aan. Snipper ondertussen de ui. Verwijder het vel van de worst en snijd de worst in stukjes. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de worst en ui 5 min. Snijd de bleekselderij in boogjes. Voeg de bleekselderij, salie, rozemarijn en tijm toe en bak 2 min. mee. Schep bij het brood in de braadslee.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes. Snijd het peterselieblad fijn. Smelt de boter. Voeg de peterselie met de appel, cranberry's, fond en de helft van de boter toe aan het mengsel. Verwijder het elastiek van de kalkoen. Schep de vulling in de holte van de kalkoen. Maak de holte dicht met cocktailprikkers. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee. Schenk de rest van de boter erover. Bestrooi met peper en eventueel zout.
Bak in het midden van de oven in ca. 1 uur en 45 min. gaar. Keer na 1 uur en 30 min. Controleer na 1 uur en 30 min. regelmatig op gaarheid: steek de vleesthermometer in de borst van de kalkoen. Als deze 70 ºC aangeeft, is de kalkoen gaar. Neem uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie voordat je de kalkoen aansnijdt.
Gevulde kalkoen
De blikvanger op je kersttafel, met een kruidige vulling van worst, salie, tijm, rozemarijn en appel.
- bereidingstipDe kalkoen zit tijdelijk in het assortiment in december.
- bereidingstipEen kern- of vleesthermometer geeft aan hoe gaar het vlees is door de temperatuur te meten in het midden van het vlees. De kerntemperatuur die moet worden bereikt is 70 graden celsius.
Kalkoen braden
Instructievideo - 06:32 min.
Gevulde kalkoen
De blikvanger op je kersttafel, met een kruidige vulling van worst, salie, tijm, rozemarijn en appel.

hoofdgerecht
6 personen
495 kcal
30 min. bereiden
15 min. wachten
1 uur 45 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven op 175 ºC. Verwijder de korst van de sneetjes brood en snijd ze in blokjes van 1 cm. Doe in de braadslee en rooster in de oven in ca. 6 min. goudbruin. Laat de oven aan. Snipper ondertussen de ui. Verwijder het vel van de worst en snijd de worst in stukjes. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de worst en ui 5 min. Snijd de bleekselderij in boogjes. Voeg de bleekselderij, salie, rozemarijn en tijm toe en bak 2 min. mee. Schep bij het brood in de braadslee.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes. Snijd het peterselieblad fijn. Smelt de boter. Voeg de peterselie met de appel, cranberry's, fond en de helft van de boter toe aan het mengsel. Verwijder het elastiek van de kalkoen. Schep de vulling in de holte van de kalkoen. Maak de holte dicht met cocktailprikkers. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee. Schenk de rest van de boter erover. Bestrooi met peper en eventueel zout.
Bak in het midden van de oven in ca. 1 uur en 45 min. gaar. Keer na 1 uur en 30 min. Controleer na 1 uur en 30 min. regelmatig op gaarheid: steek de vleesthermometer in de borst van de kalkoen. Als deze 70 ºC aangeeft, is de kalkoen gaar. Neem uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie voordat je de kalkoen aansnijdt.
bereidingstip:De kalkoen zit tijdelijk in het assortiment in december.
bereidingstip:Een kern- of vleesthermometer geeft aan hoe gaar het vlees is door de temperatuur te meten in het midden van het vlees. De kerntemperatuur die moet worden bereikt is 70 graden celsius.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)
2 sneetjes volkorenbrood
2 sneetjes witbrood
2 braadworsten
1 ui
1 stengel bleekselderij
2 tl gedroogde rozemarijn
3 tl gedroogde salie
1 tl gedroogde tijm
100 g ongezouten roomboter
1 Golden Delicious appel
20 g verse platte peterselie
75 g gedroogde cranberry's
190 ml gevogeltefond
1 kalkoen
Dit heb je nodig
braadslee
cocktailprikkers
vleesthermometer