- 1
- 2
- 3
Ingrediënten

Wat voor ovenschotels zijn er?
Er zijn veel verschillende ovenschotels. Beantwoord daarom eerst de vraag “Waar heb ik zin in?” voordat je een ovenschotel gaat maken, want je kunt er eindeloos mee variëren. Lasagne is een van de populairste ovenschotels in Nederland. Maar we zijn ook groot fan van de Hollandse aardappelschotels. Lekker met prei & gehakt. Op zoek naar extra ovengerecht inspiratie? Onze melanzana alla parmigiana is écht een van onze favorieten.

Hoe bewaar je ovenschotels?
Afgebakken ovenschotels zijn gemiddeld 2 dagen houdbaar in de koelkast. Ovenschotels met vis zijn 1 dag houdbaar in de koelkast. Let erop dat de ovenschotel goed en snel afkoelt door bijvoorbeeld de inhoud van de ovenschaal in losse bakjes te doen. Dek de ovenschotel voordat je ‘m in de koelkast zet goed af met vershoudfolie of een deksel, zo blijft de schotel gegarandeerd vers!

Hoe maak je een ovenschotel gezond?
Afhankelijk van wat voor ovenschotel er op de planning staat, zijn er talloze manieren om een ovenschotel gezond(er) te maken. Gebruik voor de ovenschotel geen pakjes en zakjes, hier zit veel toegevoegd zout in wat niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum past. Gebruik je als basis aardappelen? Top! Deze zijn gezond op zich. Ga bij pasta voor een volkorenvariant. Voeg daarnaast minder zout toe, gebruik i.p.v. slagroom of mascarpone eens zuivelspread en vervang volle melk door halfvolle melk. Zo wordt je ovenschotel met stapjes steeds wat gezonder!
Knolselderijgratin met appel en walnoten
Gratin, daar kan bijna niets aan misgaan. Het moeilijkste is wachten tot de oven klaar is. 00:37
Knolselderij koken
Schil 800 g kruimige aardappelen en snijd in gelijke stukken. Doe in een ruime pan en kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Schil ondertussen 1 knolselderij, snijd in gelijke stukken en voeg de laatste 10 min. toe aan de aardappelen.
Ui, appel en brie
Direct aan de slag
Ovenschotel maken
Ingrediënten
Aantal personen
800 gram prei | |
1 eetlepel traditionele olijfolie | |
300 gram mager rundergehakt | |
30 gram Verstegen mix voor Bretons gehakt | |
175 gram geraspte belegen kaas | |
800 gram verse aardappelpuree met boter |
Dit heb je nodig
ovenschaal (20 x 30 cm)
Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de prei en snijd in dunne ringen. Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak het gehakt goudbruin en rul. Voeg de mix voor Bretons gehakt toe en bak even mee. Voeg de preiringen toe en bak 2 min. mee.
Roer 125 g kaas (per 4 personen) door de aardappelpuree. Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van het gehakt-preimengsel, bedek met de helft van de aardappelpuree en maak zo nog 2 lagen. Bestrooi met de rest van de kaas. Bak in ca. 25 min. in de oven goudbruin en gaar.