Brioche

Brioche: zacht, wit brood dat voor de zoetekauw onmisbaar is op de ontbijttafel. Maak er een taartje of wentelteefjes van. Meer zin in hartig? Probeer dan eens een combi met gepocheerd ei. Smullen maar!

Ingrediënten

Bereiding

Wat is brioche?

Wat is brioche?

Brioche is een zacht, zoet en luchtig brood uit Frankrijk met een heerlijke volle smaak. Door de zachte en luchtige textuur zou je een brioche kunnen beschrijven als een mix tussen cake en brood. Je vindt ‘m in allerlei vormen en maten: bijvoorbeeld in de vorm van een brood, kleine bolletjes of een ronde vorm. Lekker voor bij de brunch, thee, borrel maar ook bij het avondeten met bijvoorbeeld een hamburger.

Hoe maak je brioche?

Hoe maak je brioche?

Je kunt brioche in de winkel kopen maar er gaat niets boven zelfgemaakte brioche. Om brioche te maken heb je niet veel nodig: melk, roomboter, eieren, tarwebloem, kristalsuiker, gist en een beetje geduld. Je briochedeeg moet namelijk minstens 5 uur rijzen in de koelkast. Aan de slag? Check hier het brioche basisrecept.

Is melkbrood hetzelfde als brioche brood?

Is melkbrood hetzelfde als brioche brood?

Franse brioche lijkt een beetje op het Nederlandse melkbrood, maar er zijn zeker verschillen. Briochedeeg wordt met minder melk gemaakt en met meer roomboter en eieren. Dit geeft de brioche zijn volle smaak en maakt ‘m zo zacht en luchtig.

Waar smaakt brioche naar?

Waar smaakt brioche naar?

Brioche wordt gekenmerkt door zijn zoete en volle smaak en zachte textuur. Je kan een plak briochebrood eten met wat boter, maar je kan ook uitpakken. Zo is brioche heel lekker als zoet ontbijt maar ook goed te gebruiken voor hartige bereidingen. Wat dacht je van een brioche sandwich met ei?

Hoe moet je brioche bewaren?

Hoe moet je brioche bewaren?

Je brioche is vers het allerlekkerst, maar je kunt ‘m ook bewaren zodat je er langer van kunt genieten. Hier zijn enkele tips:

  • Trommel of zak: je kan je briochebrood 2-3 dagen bewaren in een luchtdichte trommel of zak. Je brioche is niet meer zo vers maar je kunt ze prima roosteren in een broodrooster of er brioche wentelteefjes van maken.
  • Invriezen: snijd je briochebrood in plakken en bewaar in een luchtdichte zak in de vriezer. In de vriezer blijft je brioche 3 maanden houdbaar.

Brioche (basisrecept)

Ga je brioche bakken?  Zoals met de meeste broodrecepten heb je voor geduld nodig voor het rijzen van het deeg. Maar eenmaal uit de oven... gaat er niets boven een zelfgemaakte brioche. In deze video leggen we je stap voor stap uit hoe je briochebrood maakt. Bak je mee?

Ingrediënten
100 ml volle melk
50 g  kristalsuiker
7 g gedroogde gist
200 g koude boter
450 g tarwebloem
...

02:49

Probeer het zelf

Meer brioche