Aardappelgratin

Aardappelgratin is comfortfood pur sang. Het ideale gerecht om te maken als je gasten krijgt, omdat je het goed van tevoren kunt maken. En met al deze recepten kun je ook nog eens naar hartenlust met aardappelgratin variëren.

Aardappelgratin met groene kruiden

Ingrediënten

Aantal personen

1 kg iets kruimige aardappel

1 biologische citroen

2 tenen knoflook

40 gram verse platte peterselie

15 gram verse basilicum

15 gram verse dille

15 gram verse bieslook

150 gram geraspte kaas voor ovengratin

250 ml verse slagroom

200 ml volle melk

1 theelepel extra vierge olijfolie

Dit heb je nodig

  • ronde ovenschaal (Ø 26 cm, ingevet)

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd of schaaf de aardappelen met een kaasschaaf in zo dun mogelijke plakjes. Dit kan ook met een dunschiller, mandoline of keukenmachine.

  2. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de vrucht en pers de helft uit. Snijd de rest in parten. Snijd de knoflook en ⅓ van alle kruiden fijn. Meng de fijngesneden kruiden met de knoflook en het citroenrasp door de aardappel en bestrooi met peper en eventueel zout.

  3. Verdeel de schijfjes aardappel in cirkels en dakpansgewijs over de ovenschaal. Bestrooi elke laag met ⅓ van de kaas. Eindig met een laagje aardappel. Meng de slagroom met de melk en verdeel over de aardappelen. Druk de bovenkant licht aan, zodat alle schijfjes aardappel bedekt zijn.

  4. Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur en 10 min. goudbruin en gaar. Dek eventueel losjes af met aluminiumfolie, zodat de gratin niet te donker wordt. Controleer na 1 uur of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er een scherp mes gemakkelijk helemaal in kunt steken.

  5. Snijd de rest van de kruiden grof en meng met de olie, 1 tl citroensap (per 6 personen), peper en eventueel zout. Verdeel de kruidensalade samen met de partjes citroen voor het serveren over de aardappelgratin.

Aardappelgratin: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aardappelgratin: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aardappelgratin kun je, afgekoeld, ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt afgekoelde aardappelgratin ook in stukken snijden, in goed afsluitbare bakjes of diepvrieszakjes invriezen en zo ongeveer 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje of zakje waarin je de gratin invriest, zodat het kan uitzetten zonder dat het bakje of zakje barst. Wil je de aardappelgratin opwarmen? Dat kun je het beste doen in de oven. Verwarm de oven voor op 180 ºC, dek de aardappelgratin af met aluminiumfolie en warm in ca. 20 minuten op.

Wat is lekker bij aardappelgratin?

Wat is lekker bij aardappelgratin?

Je kunt aardappelgratin serveren als hoofd- of bijgerecht. Kies je ervoor om de gratin de show te laten stelen als hoofdgerecht? Dan is het lekker om er iets fris bij te geven, zoals een groene salade met zelfgemaakte vinaigrette. Een echte klassieker: aardappelgratin als bijgerecht bij een biefstuk, varkenshaas en groene groenten. Of bak een stukje (vega)kip en serveer dit samen met wat geroerbakte spinazie bij de gratin. Een avg’tje deluxe!

Aardappelgratin maken

Aardappelgratin maken? Met deze video leer je stap-voor-stap hoe dat moet. Geef je een etentje, of zoek je een bijgerecht voor het kerstdiner? Aardappelgratin is een allemansvriend die bij bijna ieder gerecht past. En hij is ook nog eens heel gemakkelijk zelf te maken. Watch and learn!

Aardappelgratin recept
Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer 2 tenen knoflook. Wrijf de ovenschaal flink ...

00:32

Direct aan de slag

Meer aardappelen