Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schil ondertussen de aardappelen en knolselderij en snijd in flinterdunne plakjes. Vet de ovenschaal in. Leg de aardappel en knolselderij om en om dakpansgewijs in de ovenschaal.
Pers de knoflook uit en meng met de slagroom, peper en eventueel zout. Schenk over de groenten. Rasp de kaas en strooi over de groenten. Dek af met aluminiumfolie. Bak de gratin in het midden van de oven in ca. 50 min. goudbruin en gaar. Verwijder de folie halverwege.
Bestrooi de biefstukken met peper en eventueel zout. Doe de gevogeltefond in een hapjespan en laat in 8 min. op hoog vuur inkoken tot er 1/3 over is. Voeg de tijm, port en kersen toe en laat opnieuw in 8 min. inkoken tot er 1/3 over is.
Verhit ondertussen de boter in een ruime koekenpan en bak de biefstukken 4 min. op hoog vuur. Keer halverwege. Neem uit de pan, leg op een warm bord, dek af met aluminiumfolie en laat nog 5 min. rusten.
Schenk het vet uit de koekenpan, maar laat de aanbaksels zitten. Verwijder de takjes tijm uit de portsaus en voeg de saus toe aan de aanbaksels in de pan. Roer de aanbaksels los en verwarm de saus op middelhoog vuur. Serveer de biefstukken met de portsaus en knolselderijgratin.
Hertenbiefstuk met portsaus en knolselderijgratin
Perfect duo: hertenbiefstuk en zachte gratin van knolselderij en kaas.
- bereidingstipJe kunt de diepvrieskersen ook vervangen door kersen uit pot (bijv. zwarte kersen op lichte siroop, pot 370 ml, HAK)
- algemeenJe kunt de gratin 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verarm afgedekt met aluminiumfolie in 20 min. op in een voorverwarmde oven op 180 °C
Gerelateerde recepten
Hertenbiefstuk met portsaus en knolselderijgratin
Perfect duo: hertenbiefstuk en zachte gratin van knolselderij en kaas.

hoofdgerecht
4 personen
625 kcal
40 min. bereiden
50 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schil ondertussen de aardappelen en knolselderij en snijd in flinterdunne plakjes. Vet de ovenschaal in. Leg de aardappel en knolselderij om en om dakpansgewijs in de ovenschaal.
Pers de knoflook uit en meng met de slagroom, peper en eventueel zout. Schenk over de groenten. Rasp de kaas en strooi over de groenten. Dek af met aluminiumfolie. Bak de gratin in het midden van de oven in ca. 50 min. goudbruin en gaar. Verwijder de folie halverwege.
Bestrooi de biefstukken met peper en eventueel zout. Doe de gevogeltefond in een hapjespan en laat in 8 min. op hoog vuur inkoken tot er 1/3 over is. Voeg de tijm, port en kersen toe en laat opnieuw in 8 min. inkoken tot er 1/3 over is.
Verhit ondertussen de boter in een ruime koekenpan en bak de biefstukken 4 min. op hoog vuur. Keer halverwege. Neem uit de pan, leg op een warm bord, dek af met aluminiumfolie en laat nog 5 min. rusten.
Schenk het vet uit de koekenpan, maar laat de aanbaksels zitten. Verwijder de takjes tijm uit de portsaus en voeg de saus toe aan de aanbaksels in de pan. Roer de aanbaksels los en verwarm de saus op middelhoog vuur. Serveer de biefstukken met de portsaus en knolselderijgratin.
bereidingstip:Je kunt de diepvrieskersen ook vervangen door kersen uit pot (bijv. zwarte kersen op lichte siroop, pot 370 ml, HAK)
algemeen:Je kunt de gratin 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verarm afgedekt met aluminiumfolie in 20 min. op in een voorverwarmde oven op 180 °C
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
500 g vastkokende aardappelen
1 knolselderij
2 tenen knoflook
125 ml verse slagroom
100 g gruyère
4 hertenbiefstukken
380 ml gevogeltefond
3 takjes verse tijm
150 ml tawny port
250 g diepvries kersen
20 g ongezouten roomboter
Dit heb je nodig
ovenschaal (Ø 26 cm)