Lasagne van flespompoen, gorgonzola en hazelnoten
Lasagne van flespompoen is alles wat je moet doen! Gorgonzola en hazelnoten mogen niet ontbreken.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 C. Snipper de ui en snijd de tenen knoflook en het basilicum fijn. Fruit de ui 3 min. in de helft van de olie en voeg de knoflook toe. Bak 1 min. mee en voeg de oregano en tomatenblokjes toe. Breng de saus aan de kook en laat op laag vuur 15 min. zachtjes koken. Meng het basilicum erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Boen de flespompoen schoon en snijd de hals in de breedte in plakken van ca. 1 cm. Halveer het bolle deel van de pompoen en schep de pitten en draderige binnenkant eruit. Leg de helften op de snijkant en snijd in plakken van ca. 1 cm. Leg de plakken op 2 met bakpapier beklede bakplaten en smeer ze in met de rest van de olie. Bestrooi met peper en eventueel zout. Leg de hazelnoten bij de pompoen op een van de bakplaten en bak samen 10 min. net boven en net onder het midden van de oven. Wissel de bakplaten halverwege.
Smelt ondertussen de boter op laag vuur in een steelpan. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. gaar worden (roux). Schep regelmatig om. Voeg al roerend met een garde de melk in delen toe. Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen. Laat de saus 2-3 min. zachtjes koken (bechamel). Smelt ⅔ van de gorgonzola in de saus en breng op smaak met peper (gorgonzolasaus).
Hak de hazelnoten grof. Vet de ovenschaal in. Vul de bodem met de helft van de tomatensaus. Leg hierop ⅓ van de lasagnevellen en verdeel hierover de helft van de gorgonzolasaus. Maak hierop een laag van de halve plakken pompoen, bestrooi met de helft van de hazelnoten en bedek met ⅓ van de lasagnebladen. Herhaal dit: verdeel de rest van de tomatensaus erover, gevolgd door de rest van de lasagnebladen, de rest van de gorgonzolasaus en de plakken pompoen. Bestrooi met de rest van de hazelnoten. Verdeel de rest van de gorgonzola over de lasagne en bak ca. 40 min. in het midden van de oven. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.
Lasagne van flespompoen, gorgonzola en hazelnoten
Lasagne van flespompoen is alles wat je moet doen! Gorgonzola en hazelnoten mogen niet ontbreken.
hoofdgerecht
null personen
935 kcal
35 min. bereiden
50 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 C. Snipper de ui en snijd de tenen knoflook en het basilicum fijn. Fruit de ui 3 min. in de helft van de olie en voeg de knoflook toe. Bak 1 min. mee en voeg de oregano en tomatenblokjes toe. Breng de saus aan de kook en laat op laag vuur 15 min. zachtjes koken. Meng het basilicum erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Boen de flespompoen schoon en snijd de hals in de breedte in plakken van ca. 1 cm. Halveer het bolle deel van de pompoen en schep de pitten en draderige binnenkant eruit. Leg de helften op de snijkant en snijd in plakken van ca. 1 cm. Leg de plakken op 2 met bakpapier beklede bakplaten en smeer ze in met de rest van de olie. Bestrooi met peper en eventueel zout. Leg de hazelnoten bij de pompoen op een van de bakplaten en bak samen 10 min. net boven en net onder het midden van de oven. Wissel de bakplaten halverwege.
Smelt ondertussen de boter op laag vuur in een steelpan. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. gaar worden (roux). Schep regelmatig om. Voeg al roerend met een garde de melk in delen toe. Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen. Laat de saus 2-3 min. zachtjes koken (bechamel). Smelt ⅔ van de gorgonzola in de saus en breng op smaak met peper (gorgonzolasaus).
Hak de hazelnoten grof. Vet de ovenschaal in. Vul de bodem met de helft van de tomatensaus. Leg hierop ⅓ van de lasagnevellen en verdeel hierover de helft van de gorgonzolasaus. Maak hierop een laag van de halve plakken pompoen, bestrooi met de helft van de hazelnoten en bedek met ⅓ van de lasagnebladen. Herhaal dit: verdeel de rest van de tomatensaus erover, gevolgd door de rest van de lasagnebladen, de rest van de gorgonzolasaus en de plakken pompoen. Bestrooi met de rest van de hazelnoten. Verdeel de rest van de gorgonzola over de lasagne en bak ca. 40 min. in het midden van de oven. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.
combinatietip:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://mijn.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 middelgrote ui
3 tenen knoflook
15 g verse basilicum
4 el milde olijfolie
1 tl gedroogde oregano
800 g tomatenblokjes in blik
1 kg flespompoen
75 g hazelnoten
25 g ongezouten roomboter
30 g patentbloem
500 ml halfvolle melk
300 g gorgonzola
250 g volkoren lasagne bladen
Dit heb je nodig
bakpapier
ovenschaal (30 x 20 cm)