Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng in een hoge pan het vanillemerg en -stokje, de melk en de helft van de suiker in ca. 5 min. langzaam tot net onder het kookpunt. Zorg ervoor dat de melk niet kookt.
Splits de eieren, de eiwitten gebruik je niet. Roer de eidooiers samen met de maizena met een garde tot een glad mengsel. Voeg de rest van de suiker toe en roer tot een egaal mengsel.
Haal het vanillestokje uit de melk. Giet ca. ¼ van de hete melk, al roerend met de garde, bij het eidooiermengsel en roer goed door. Schenk het mengsel terug bij de rest van de melk in de pan en kook ca. 5 min. op laag vuur tot een crème patissière. Blijf continue rustig roeren met de garde. De textuur is goed als de crème op een dikke, gladde room lijkt
Schenk de crème in een ruime ovenschaal. Leg een stuk vershoudfolie rechtstreeks op de vla, zodat er geen vel ontstaat. Laat in minimaal 3 uur tot 1 nacht volledig afkoelen in de koelkast of ca. 1 uur in de vriezer.
Klop de crème patissière luchtig met een garde en doe in een spuitzak met een stervormige spuitmond. Snijd de witte puntjes van bovenaf open, maar snijd ze niet door. Verdeel de crème over de broodjes en bestuif met de poedersuiker.
Roombroodje
De zoete snack onder de broodjes: het roombroodje. En ja, het is toegestaan om eerst de room eruit te eten...
- resttipDe eiwitten kunnen voor meringue, cake of een chocolademousse gebruikt worden.
- kookstaptipDe crème patissière koelt sneller af in de vriezer, maar let erop dat deze niet bevriest.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Roombroodje
De zoete snack onder de broodjes: het roombroodje. En ja, het is toegestaan om eerst de room eruit te eten...

bijgerecht
6 porties
270 kcal
20 min. bereiden
3 uur wachten
Aan de slag
Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng in een hoge pan het vanillemerg en -stokje, de melk en de helft van de suiker in ca. 5 min. langzaam tot net onder het kookpunt. Zorg ervoor dat de melk niet kookt.
Splits de eieren, de eiwitten gebruik je niet. Roer de eidooiers samen met de maizena met een garde tot een glad mengsel. Voeg de rest van de suiker toe en roer tot een egaal mengsel.
Haal het vanillestokje uit de melk. Giet ca. ¼ van de hete melk, al roerend met de garde, bij het eidooiermengsel en roer goed door. Schenk het mengsel terug bij de rest van de melk in de pan en kook ca. 5 min. op laag vuur tot een crème patissière. Blijf continue rustig roeren met de garde. De textuur is goed als de crème op een dikke, gladde room lijkt
Schenk de crème in een ruime ovenschaal. Leg een stuk vershoudfolie rechtstreeks op de vla, zodat er geen vel ontstaat. Laat in minimaal 3 uur tot 1 nacht volledig afkoelen in de koelkast of ca. 1 uur in de vriezer.
Klop de crème patissière luchtig met een garde en doe in een spuitzak met een stervormige spuitmond. Snijd de witte puntjes van bovenaf open, maar snijd ze niet door. Verdeel de crème over de broodjes en bestuif met de poedersuiker.
resttip:De eiwitten kunnen voor meringue, cake of een chocolademousse gebruikt worden.
kookstaptip:De crème patissière koelt sneller af in de vriezer, maar let erop dat deze niet bevriest.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 porties)
1 vanillestokje
350 ml volle melk
65 g kristalsuiker
3 middelgrote eieren
35 g maizena
6 witte puntjes
2 el poedersuiker
Dit heb je nodig
vershoudfolie
spuitzak met stervormig mondje