Verwarm de oven voor op 175 °C. Verdeel het sesamzaad over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster het in 10-12 min. in de oven lichtbruin, schep halverwege om.
Doe het sesamzaad met het zout in de keukenmachine en maal in ca. 8 min. tot een gladde pasta. Schenk er af en toe een scheutje olie bij. Schraap de randen regelmatig schoon met een pannenlikker.
Laat de sesampasta afkoelen tot kamertemperatuur en doe in een brandschone, afsluitbare pot of bewaardoos.
Tahin sesampasta maken
Tahin, ook wel sesampasta, is een smaakvolle toevoeging aan je maaltijd. Door de dressing, over je ijs of bij je broodje falafel: tahin is altijd een goed idee.
- algemeenMet dit recept kan je een pot van 225 ml tahin sesampasta maken. De voedingswaarden zijn per pot berekend.
- serveertipLekker door de hummus, een dressing, of met citroensap en groene kruiden erdoor als dipsaus. Ook lekker gesprenkeld over ijs, yoghurt, of een broodje falafel.
- bewaartipAfgesloten in de koelkast blijft de tahin 2 weken goed.
- achtergrondinfoTahin is al eeuwenlang een belangrijk ingrediënt in de keukens van de Levant. Er is een Iraaks kookboek uit de dertiende eeuw waarin tahin al als ingrediënt wordt vermeld. Officieel zit er in tahin maar 1 ingrediënt, namelijk sesamzaad. Soms wordt er zout aan toegevoegd, maar meer dan dat hoort het niet te zijn. In deze versie zit een beetje olie om het sesamzaad makkelijker te kunnen malen.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Tahin sesampasta maken
Tahin, ook wel sesampasta, is een smaakvolle toevoeging aan je maaltijd. Door de dressing, over je ijs of bij je broodje falafel: tahin is altijd een goed idee.

bijgerecht
1 porties
1975 kcal
15 min. bereiden
1 uur wachten
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Verdeel het sesamzaad over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster het in 10-12 min. in de oven lichtbruin, schep halverwege om.
Doe het sesamzaad met het zout in de keukenmachine en maal in ca. 8 min. tot een gladde pasta. Schenk er af en toe een scheutje olie bij. Schraap de randen regelmatig schoon met een pannenlikker.
Laat de sesampasta afkoelen tot kamertemperatuur en doe in een brandschone, afsluitbare pot of bewaardoos.
algemeen:Met dit recept kan je een pot van 225 ml tahin sesampasta maken. De voedingswaarden zijn per pot berekend.
serveertip:Lekker door de hummus (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1195152), een dressing, of met citroensap en groene kruiden erdoor als dipsaus. Ook lekker gesprenkeld over ijs, yoghurt, of een broodje falafel (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1195155/).
bewaartip:Afgesloten in de koelkast blijft de tahin 2 weken goed.
achtergrondinfo:Tahin is al eeuwenlang een belangrijk ingrediënt in de keukens van de Levant. Er is een Iraaks kookboek uit de dertiende eeuw waarin tahin al als ingrediënt wordt vermeld. Officieel zit er in tahin maar 1 ingrediënt, namelijk sesamzaad. Soms wordt er zout aan toegevoegd, maar meer dan dat hoort het niet te zijn. In deze versie zit een beetje olie om het sesamzaad makkelijker te kunnen malen.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 1 portie)
250 g gepeld sesamzaad
½ tl zout
3 el arachideolie
Dit heb je nodig
bakpapier
keukenmachine
afsluitbare glazen pot