Verwarm de oven voor op 170 °C. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit. Doe 200 g boter, 200 g kristalsuiker en het vanille-extract in een mengkom en klop met een handmixer met garden romig. Voeg de eieren een voor een toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
Voeg het citroensap en -rasp toe samen met het bakmeel, maanzaad en zout en mix 3 min. tot een egaal beslag. Verdeel het beslag over de met bakpapier beklede springvorm en bak 60-70 min. in het midden van de oven. Steek een satéprikker in het midden van de cake. Als deze er schoon en droog uitkomt is de cake gaar. Laat de cake volledig afkoelen, dit duurt ca. 1 uur.
Maak ondertussen de botercrème. Meng de rest van de kristalsuiker met de custardpoeder en ⅕ van de melk. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit.
Breng de rest van de melk in een kleine steelpan aan de kook met het vanillemerg en het vanillestokje. Haal de melk van het vuur, verwijder het vanillestokje en giet een scheutje hete melk bij het custardmengsel. Roer goed en voeg al roerend de rest van de melk toe.
Giet alles terug in de pan en breng het roommengsel al roerend aan de kook. Laat ca. 2 min. koken, tot de room dik wordt. Giet in een lage schaal en dek direct op het oppervlak af met vershoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat afkoelen tot gebruik.
Klop met de mixer met garden de overige boter met de afgekoelde banketbakkersroom en de basterdsuiker op lage snelheid tot een gladde crème. Dit duurt ca. 10 min. Doe ⅕ deel botercrème in een spuitzak met spuitmond. Voeg aan de rest van de botercrème de kleurstof toe, mix tot deze gemengd is en doe in de andere spuitzak. Voeg eventueel meer kleurstof toe voor een fellere kleur.
Snijd de bolling van de cake. Snijd de cake horizontaal in 3 lagen. Verdeel ¼ deel gekleurde botercrème over de onderste laag. Leg er een laag op en verdeel nogmaals ¼ deel botercrème over de laag. Dek af met de laatste laag cake. Besmeer de bovenkant en zijkant met de rest van de gekleurde botercrème en strijk glad.
Spuit met de helft van de ongekleurde botercrème 6 rozetten op de taart met daartussen 6 kleine toefjes. Doe de roze muisjes in een diep bord, de blauwe muisjes in een ander diep bord. Spuit de rest van de botercrème aan beide kanten van de koekjes en dip om en om in de gekleurde muisjes. Steek de koekjes stevig in de kleine toefjes op de taart. Meng de rest van de muisjes door elkaar en versier de taart met de gekleurde muisjes en gouden parels.
Babyshowertaart
Wat hoort er bij babyshower? Juist, taart! En niet zomaar taart: deze babyshowertaart is gemaakt met 'lemon poppyseed' en een mooie mintgroene botercreme. Dat ziet er toch waanzinnig uit?
- variatietipWeet je wat het geslacht is en vind je het leuk om de taart in die kleur te maken? Vervang de groene kleurstof door rood voor een roze taart en door blauw voor een blauwe taart. Kies bij de koekjes de gewenste kleur roze of blauw.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Babyshowertaart
Wat hoort er bij babyshower? Juist, taart! En niet zomaar taart: deze babyshowertaart is gemaakt met 'lemon poppyseed' en een mooie mintgroene botercreme. Dat ziet er toch waanzinnig uit?

12 porties
615 kcal
1 uur bereiden
1 uur wachten
1 uur 10 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit. Doe 200 g boter, 200 g kristalsuiker en het vanille-extract in een mengkom en klop met een handmixer met garden romig. Voeg de eieren een voor een toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
Voeg het citroensap en -rasp toe samen met het bakmeel, maanzaad en zout en mix 3 min. tot een egaal beslag. Verdeel het beslag over de met bakpapier beklede springvorm en bak 60-70 min. in het midden van de oven. Steek een satéprikker in het midden van de cake. Als deze er schoon en droog uitkomt is de cake gaar. Laat de cake volledig afkoelen, dit duurt ca. 1 uur.
Maak ondertussen de botercrème. Meng de rest van de kristalsuiker met de custardpoeder en ⅕ van de melk. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit.
Breng de rest van de melk in een kleine steelpan aan de kook met het vanillemerg en het vanillestokje. Haal de melk van het vuur, verwijder het vanillestokje en giet een scheutje hete melk bij het custardmengsel. Roer goed en voeg al roerend de rest van de melk toe.
Giet alles terug in de pan en breng het roommengsel al roerend aan de kook. Laat ca. 2 min. koken, tot de room dik wordt. Giet in een lage schaal en dek direct op het oppervlak af met vershoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat afkoelen tot gebruik.
Klop met de mixer met garden de overige boter met de afgekoelde banketbakkersroom en de basterdsuiker op lage snelheid tot een gladde crème. Dit duurt ca. 10 min. Doe ⅕ deel botercrème in een spuitzak met spuitmond. Voeg aan de rest van de botercrème de kleurstof toe, mix tot deze gemengd is en doe in de andere spuitzak. Voeg eventueel meer kleurstof toe voor een fellere kleur.
Snijd de bolling van de cake. Snijd de cake horizontaal in 3 lagen. Verdeel ¼ deel gekleurde botercrème over de onderste laag. Leg er een laag op en verdeel nogmaals ¼ deel botercrème over de laag. Dek af met de laatste laag cake. Besmeer de bovenkant en zijkant met de rest van de gekleurde botercrème en strijk glad.
Spuit met de helft van de ongekleurde botercrème 6 rozetten op de taart met daartussen 6 kleine toefjes. Doe de roze muisjes in een diep bord, de blauwe muisjes in een ander diep bord. Spuit de rest van de botercrème aan beide kanten van de koekjes en dip om en om in de gekleurde muisjes. Steek de koekjes stevig in de kleine toefjes op de taart. Meng de rest van de muisjes door elkaar en versier de taart met de gekleurde muisjes en gouden parels.
variatietip:Weet je wat het geslacht is en vind je het leuk om de taart in die kleur te maken? Vervang de groene kleurstof door rood voor een roze taart en door blauw voor een blauwe taart. Kies bij de koekjes de gewenste kleur roze of blauw.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 12 porties)
500 g ongezouten roomboter
1 biologische citroen
250 g fijne kristalsuiker
1½ tl vanille-extract
4 middelgrote scharreleieren
200 g zelfrijzend bakmeel
1 el maanzaad
½ tl zout
50 g custardpoeder
500 ml volle melk
1 vanillestokje
200 g witte basterdsuiker
2 druppels groene kleurstof
30 g roze muisjes
30 g blauwe muisjes
6 mariabiscuits
1 el AH Excellent parels goud
Dit heb je nodig
bakpapier
springvorm (Ø 18 cm, ingevet)
satéprikker 20 cm
vershoudfolie
spuitzak met kartelmondje Ø 2 cm
spuitzak met gladde spuitmond