Snijd de plantaardige margarine in blokjes en leg in de vriezer tot gebruik. Zeef ondertussen de bloem in een kom en meng met de bakpoeder, ⅔ van de suiker en het zout. Doe ⅔ van het bloemmengsel, 150 g plantaardige margarine en het vanille-extract in de keukenmachine en meng met korte pulsen tot een korrelig deeg. Blijf het deeg in korte pulsen mixen en schenk ondertussen druppelsgewijs 50 ml ijswater erbij. Stop zodra je een samenhangend deeg hebt, je kan water overhouden. Vorm een bal van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat 1 uur in de koelkast rusten.
Wrijf ondertussen de rest van het bloemmengsel met de rest van de plantaardige margarine en de rest van het ijswater met vingertoppen door elkaar tot het deeg op kruimels lijkt. Bewaar het deegkruim tot gebruik in de koelkast.
Rol ⅔ van het deeg uit tot een lap van Ø 25 cm. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en het uitgerolde deeg. Bekleed de zijkant van de vorm met de rest van het deeg, zorg dat het tot de rand van de springvorm komt en dat het goed aansluit met de bodem. Prik de bodem van het deeg in met een vork en zet 30 min. in de vriezer.
Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes van een ½ cm. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de appel in een kom met het citroenrasp, de speculaaskruiden, abrikozenjam, maizena en de rest van de suiker.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel het appelmengsel gelijkmatig over de taartbodem. Verdeel het deegkruim er gelijkmatig over. Bak de appeltaart in 60-70 min. goudbruin. Bedek eventueel de taart de laatste 10 min. met aluminiumfolie als deze te donker wordt.
Laat de taart minimaal 2 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijderd.
Vegan appelkruimeltaart
Nederlandse favoriet in plantaardig jasje: vegan appelkruimeltaart. Met een appel-speculaasvulling en de natuurlijk kenmerkende kruimellaag. Dus, bak er op los!
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Vegan appelkruimeltaart
Nederlandse favoriet in plantaardig jasje: vegan appelkruimeltaart. Met een appel-speculaasvulling en de natuurlijk kenmerkende kruimellaag. Dus, bak er op los!

12 personen
360 kcal
50 min. bereiden
3 uur wachten
1 uur 10 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de plantaardige margarine in blokjes en leg in de vriezer tot gebruik. Zeef ondertussen de bloem in een kom en meng met de bakpoeder, ⅔ van de suiker en het zout. Doe ⅔ van het bloemmengsel, 150 g plantaardige margarine en het vanille-extract in de keukenmachine en meng met korte pulsen tot een korrelig deeg. Blijf het deeg in korte pulsen mixen en schenk ondertussen druppelsgewijs 50 ml ijswater erbij. Stop zodra je een samenhangend deeg hebt, je kan water overhouden. Vorm een bal van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat 1 uur in de koelkast rusten.
Wrijf ondertussen de rest van het bloemmengsel met de rest van de plantaardige margarine en de rest van het ijswater met vingertoppen door elkaar tot het deeg op kruimels lijkt. Bewaar het deegkruim tot gebruik in de koelkast.
Rol ⅔ van het deeg uit tot een lap van Ø 25 cm. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en het uitgerolde deeg. Bekleed de zijkant van de vorm met de rest van het deeg, zorg dat het tot de rand van de springvorm komt en dat het goed aansluit met de bodem. Prik de bodem van het deeg in met een vork en zet 30 min. in de vriezer.
Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes van een ½ cm. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de appel in een kom met het citroenrasp, de speculaaskruiden, abrikozenjam, maizena en de rest van de suiker.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel het appelmengsel gelijkmatig over de taartbodem. Verdeel het deegkruim er gelijkmatig over. Bak de appeltaart in 60-70 min. goudbruin. Bedek eventueel de taart de laatste 10 min. met aluminiumfolie als deze te donker wordt.
Laat de taart minimaal 2 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijderd.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 12 personen)
225 g plantaardige margarine
375 g tarwebloem
7 g bakpoeder
150 g fijne kristalsuiker
½ tl zout
1 tl vanille-extract
60 ml ijskoud water
1½ kg friszure appel
1 citroen
1 el speculaaskruiden
1 el abrikozenjam
2 el maizena
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
springvorm (Ø 24 cm, ingevet)
bakpapier