Katsu curry

Katsu curry is in de jaren '40 ontstaan door schnitzel en curry te combineren. Eigenlijk dus fusion avant la lettre. Je kunt katsu curry in heel Japan vinden, waar het een geliefd gerecht is.

895 kcal

(Voedingswaarden)

40 min. bereiden

12 ingrediënten


Aan de slag


  1. Schil de aardappelen. Snijd de aardappelen en winterpeen in stukken van 2 cm. Snijd de uien in dunne halve ringen. Rasp de gember fijn.

  2. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en gember 3 min. Voeg de aardappel en peen toe en bak 3 min. Schenk er het water bij, of tot alles net onder staat. Breng aan de kook met de deksel op de pan en laat 30 min. op middelhoog vuur stoven. Haal na 20 min. de deksel van de pan en laat inkoken.

  3. Leg ondertussen de kipfilets tussen 2 stukken vershoudfolie. Sla ze met de deegroller voorzichtig tot 1 cm dikte. Bestrooi rondom met peper. Klop de eieren los in een diep bord. Doe de bloem in een tweede bord en de panko in een derde. Wentel de filets eerst door de bloem en schud het teveel aan bloem eraf. Haal vervolgens door het ei en druk ze stevig rondom in de panko. Leg de gepaneerde kip (katsu) op een rooster en laat staan tot gebruik.

  4. Verhit de rest van de olie in een (frituur)pan op middelhoog vuur tot 180 °C.

  5. Voeg ondertussen de Japanse currymix toe aan de aardappel en peen. Roer goed door en laat nog 15 min. stoven. Voeg de laatste 5 min. de bevroren tuinerwten toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

  6. Frituur ondertussen 2 katsu’s in 3 min. lichtbruin. Haal uit de olie en herhaal met de overige katsu’s. Verwijder de losgekomen pankokruimels met een schuimspaan uit de olie.

  7. Verhit de olie tot 190 °C en bak nog een keer de katsu’s in 2 porties in nog 3-4 min. knapperig en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi eventueel met zout.

  8. Schep de curry in diepe borden. Snijd de katsu’s in de breedte in reepjes en leg op de curry.

  • serveertipLekker met gekookte rijst of udonnoedels.
  • bereidingstipJe kunt de curry 1 dag van tevoren maken. Warm vlak voor het serveren op laag vuur op. Voeg eventueel wat water toe als de curry te dik is.
  • bereidingstipHeb je geen Japanse currymix? Bak dan 1 teen geraspte knoflook en 1 el gemalen kerrie mee met de ui en gember. Verkruimel na het toevoegen van het water 1 kippenbouillonblokje erboven.
  • achtergrondinfoKatsu curry vindt zijn oorsprong in Japan aan het einde van de 19e eeuw, toen westerse gerechten zoals gepaneerde schnitzels populair werden. In de jaren 1940 brachten de Britten curry naar Japan en chefs kwamen al snel op het idee om de schnitzels te combineren met curry. Zo ontstond Katsu curry, een gerecht dat razendsnel populair werd in heel Japan.
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Katsu curry

Katsu curry is in de jaren '40 ontstaan door schnitzel en curry te combineren. Eigenlijk dus fusion avant la lettre. Je kunt katsu curry in heel Japan vinden, waar het een geliefd gerecht is.

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig