Laat het filodeeg ontdooien. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Klop de eieren los in een kom, meng met de ricotta, ⅔ van de za’atar en het citroenrasp. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de tomaten in dunne plakken. Halveer de snoeptomaatjes.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter. Leg 1 vel filodeeg in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met behulp van de bakkwast licht met wat gesmolten boter. Herhaal met de rest van het filodeeg en de gesmolten boter tot je een overlappende deeglap hebt van ø 25 cm. Hou een klein beetje boter apart.
Verdeel het ricottamengsel in een cirkel over het midden van het deeg. Laat 4 cm van de rand vrij. Verdeel de beide soorten tomaten erover en bestrooi met peper en eventueel zout. Vouw een rommelige rand van het uitstekende deeg, besmeer met de achtergehouden boter en bestrooi met de rest van de za’atar.
Bak de galette 20-25 min. in de oven tot lichtbruin en knapperig. Laat de galette 10 min. afkoelen op de bakplaat. Lekker met een frisse salade.
Filodeeg-galette met tomaten
Een galette, maar dan net even anders. Met een bodem van crunchy filodeeg, frisse ricotta met citroen en za’atar, en sappige tomaten. Dit is de zon op tafel.
- combinatietip Lekker met een frisse salade.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Filodeeg-galette met tomaten
Een galette, maar dan net even anders. Met een bodem van crunchy filodeeg, frisse ricotta met citroen en za’atar, en sappige tomaten. Dit is de zon op tafel.

hoofdgerecht
4 personen
400 kcal
20 min. bereiden
25 min. oventijd
Aan de slag
Laat het filodeeg ontdooien. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Klop de eieren los in een kom, meng met de ricotta, ⅔ van de za’atar en het citroenrasp. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de tomaten in dunne plakken. Halveer de snoeptomaatjes.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter. Leg 1 vel filodeeg in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met behulp van de bakkwast licht met wat gesmolten boter. Herhaal met de rest van het filodeeg en de gesmolten boter tot je een overlappende deeglap hebt van ø 25 cm. Hou een klein beetje boter apart.
Verdeel het ricottamengsel in een cirkel over het midden van het deeg. Laat 4 cm van de rand vrij. Verdeel de beide soorten tomaten erover en bestrooi met peper en eventueel zout. Vouw een rommelige rand van het uitstekende deeg, besmeer met de achtergehouden boter en bestrooi met de rest van de za’atar.
Bak de galette 20-25 min. in de oven tot lichtbruin en knapperig. Laat de galette 10 min. afkoelen op de bakplaat. Lekker met een frisse salade.
combinatietip: Lekker met een frisse salade.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
225 g diepvries filodeeg
1 biologische citroen
2 middelgrote scharreleieren
200 g ricotta
1½ el za'atar
100 g tastytom-trostomaten
100 g snoepgroente tomatenmix
60 g ongezouten roomboter
Dit heb je nodig
bakpapier