Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat op een bord afkoelen.
Wrijf de maiskolven rondom in met ¼ van de olie. Verwarm de grillpan op hoog vuur zonder olie of boter. Gril de kolven 8-10 min. tot licht geblakerd, keer af en toe om.
Halveer ondertussen de tomaatjes. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Snijd de rode ui in flinterdunne halve ringen en schep om met het limoensap. Snijd de koriandersteeltjes fijn en de blaadjes grof, hou apart. Giet de kidneybonen af en laat uitlekken in een vergiet.
Meng de yoghurt, de rest van de olie, de komijn, de helft van de tajín, de helft van het limoenrasp, de koriandersteeltjes, peper en eventueel zout tot een dressing.
Verkruimel de witte kaas. Schep de rijst om met de helft van de kaas, ⅔ van de tomaat, de helft van de ingelegde ui, de helft van de korianderblaadjes, en ⅓ van de yoghurtdressing. Verdeel over een schaal.
Zet een maiskolf rechtop op een snijplank. Hou stevig vast aan de bovenkant en snijd met een scherp mes, zo dicht mogelijk tegen de kolf aan, de korrels van de kolf. Doe hetzelfde met de 2e kolf.
Verdeel de rest van de witte kaas, tomaat, ingelegde ui, kidneybonen en de maisribben over de salade. Besprenkel met de rest van de dressing en bestrooi met de rest van de tajín en korianderblaadjes.
Rijstsalade en gegrilde mais en tajin
Deze rijstsalade is een ode aan Mexicaanse elotes: gegrilde maiskolf met romige topping en frisse kick. De finishing touch? Tajín! Deze mix van chilipeper, limoen en zout, zorgt voor de perfecte balans tussen pittig en zuur.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Rijstsalade en gegrilde mais en tajin
Deze rijstsalade is een ode aan Mexicaanse elotes: gegrilde maiskolf met romige topping en frisse kick. De finishing touch? Tajín! Deze mix van chilipeper, limoen en zout, zorgt voor de perfecte balans tussen pittig en zuur.

hoofdgerecht
4 personen
665 kcal
30 min. bereiden
Aan de slag
Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat op een bord afkoelen.
Wrijf de maiskolven rondom in met ¼ van de olie. Verwarm de grillpan op hoog vuur zonder olie of boter. Gril de kolven 8-10 min. tot licht geblakerd, keer af en toe om.
Halveer ondertussen de tomaatjes. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Snijd de rode ui in flinterdunne halve ringen en schep om met het limoensap. Snijd de koriandersteeltjes fijn en de blaadjes grof, hou apart. Giet de kidneybonen af en laat uitlekken in een vergiet.
Meng de yoghurt, de rest van de olie, de komijn, de helft van de tajín, de helft van het limoenrasp, de koriandersteeltjes, peper en eventueel zout tot een dressing.
Verkruimel de witte kaas. Schep de rijst om met de helft van de kaas, ⅔ van de tomaat, de helft van de ingelegde ui, de helft van de korianderblaadjes, en ⅓ van de yoghurtdressing. Verdeel over een schaal.
Zet een maiskolf rechtop op een snijplank. Hou stevig vast aan de bovenkant en snijd met een scherp mes, zo dicht mogelijk tegen de kolf aan, de korrels van de kolf. Doe hetzelfde met de 2e kolf.
Verdeel de rest van de witte kaas, tomaat, ingelegde ui, kidneybonen en de maisribben over de salade. Besprenkel met de rest van de dressing en bestrooi met de rest van de tajín en korianderblaadjes.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
300 g biologische volkorenbasmatirijst
2 maiskolven
4 el milde olijfolie
250 g sweet cherry tomaten
1 biologische limoen
½ rode ui
15 g verse koriander
400 g kidneybonen in blik
200 g yoghurt Griekse stijl 10%
2 tl gemalen komijn
1 el tajin
100 g witte kaas
Dit heb je nodig
grillpan