Luikse wafels
De Luikse wafel komt uit -je raadt het al- de Belgische stad Luik (Liège). In het authentieke recept zit er ook parelsuiker in het deeg. De suiker voor een karamel smaak en een knapperige textuur. Daarom wordt de Luikse wafel ook wel suikerwafel genoemd.
Aan de slag
Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Verwarm in een steelpan de melk met de helft van de kristalsuiker al roerend op laag vuur heel kort tot lauwwarm. Haal van het vuur en roer de gist erdoor. Laat 15 min. staan tot het goed begint te schuimen.
Zeef ondertussen de bloem boven de kom van de staande mixer met deeghaken. Meng de rest van de suiker en het zout erdoor. Maak een kuiltje in het midden.
Klop de eieren los met het vanille-extract. Schenk het gist- en het ei-vanillemengsel in het kuiltje en mix ca. 5 min. Snijd ondertussen de zachte boter in blokjes.
Voeg, al mixend, beetje bij beetje de boter toe aan het deeg en kneed nog 10 min. Dek af met een schone, vochtige theedoek en laat het deeg 2 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Mix de kandijsuiker op lage snelheid door het deeg. Vorm 12 bolletjes van het deeg (per 12 stuks), leg ze op een vel bakpapier en laat 10 min. rusten onder een schone, vochtige theedoek.
Verwarm het wafelijzer voor op middelhoge warmte. Leg een bolletje deeg in het midden van het wafelijzer en bak de wafel in 5-7 min. lichtbruin, gaar en gekaramelliseerd. Bak zo ook de andere wafels.
Luikse wafels
De Luikse wafel komt uit -je raadt het al- de Belgische stad Luik (Liège). In het authentieke recept zit er ook parelsuiker in het deeg. De suiker voor een karamel smaak en een knapperige textuur. Daarom wordt de Luikse wafel ook wel suikerwafel genoemd.
![recipe](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD198306_612x450_JPG.jpg)
nagerecht
null personen
425 kcal
110 min. bereiden
135 min. wachten
Aan de slag
Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Verwarm in een steelpan de melk met de helft van de kristalsuiker al roerend op laag vuur heel kort tot lauwwarm. Haal van het vuur en roer de gist erdoor. Laat 15 min. staan tot het goed begint te schuimen.
Zeef ondertussen de bloem boven de kom van de staande mixer met deeghaken. Meng de rest van de suiker en het zout erdoor. Maak een kuiltje in het midden.
Klop de eieren los met het vanille-extract. Schenk het gist- en het ei-vanillemengsel in het kuiltje en mix ca. 5 min. Snijd ondertussen de zachte boter in blokjes.
Voeg, al mixend, beetje bij beetje de boter toe aan het deeg en kneed nog 10 min. Dek af met een schone, vochtige theedoek en laat het deeg 2 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Mix de kandijsuiker op lage snelheid door het deeg. Vorm 12 bolletjes van het deeg (per 12 stuks), leg ze op een vel bakpapier en laat 10 min. rusten onder een schone, vochtige theedoek.
Verwarm het wafelijzer voor op middelhoge warmte. Leg een bolletje deeg in het midden van het wafelijzer en bak de wafel in 5-7 min. lichtbruin, gaar en gekaramelliseerd. Bak zo ook de andere wafels.
combinatietip:
bereidingstip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://mijn.ah.be/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van personen)250 g ongezouten roomboter
250 ml halfvolle melk
50 g fijne kristalsuiker
7 g instant gist
500 g tarwebloem
½ tl zout
2 middelgrote scharreleieren
1 tl Nielsen Massey Madagascar bourbon vanille-extract
250 g bruine kandijsuiker
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
bakpapier
wafelijzer