Luikse wafels
bewaar
bewaar

Luikse wafels

De Luikse wafel komt uit -je raadt het al- de Belgische stad Luik (Liège). In het authentieke recept zit er ook parelsuiker in het deeg. De suiker voor een karamel smaak en een knapperige textuur. Daarom wordt de Luikse wafel ook wel suikerwafel genoemd.

1 uur 50 min. bereiden / 2 uur 15 min. wachten

9 ingrediënten

Aan de slag

Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Verwarm in een steelpan de melk met de helft van de kristalsuiker al roerend op laag vuur heel kort tot lauwwarm. Haal van het vuur en roer de gist erdoor. Laat 15 min. staan tot het goed begint te schuimen.

Zeef ondertussen de bloem boven de kom van de staande mixer met deeghaken. Meng de rest van de suiker en het zout erdoor. Maak een kuiltje in het midden.

Klop de eieren los met het vanille-extract. Schenk het gist- en het ei-vanillemengsel in het kuiltje en mix ca. 5 min. Snijd ondertussen de zachte boter in blokjes.

Voeg, al mixend, beetje bij beetje de boter toe aan het deeg en kneed nog 10 min. Dek af met een schone, vochtige theedoek en laat het deeg 2 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.

Mix de kandijsuiker op lage snelheid door het deeg. Vorm 12 bolletjes van het deeg (per 12 stuks), leg ze op een vel bakpapier en laat 10 min. rusten onder een schone, vochtige theedoek.

Verwarm het wafelijzer voor op middelhoge warmte. Leg een bolletje deeg in het midden van het wafelijzer en bak de wafel in 5-7 min. lichtbruin, gaar en gekaramelliseerd. Bak zo ook de andere wafels.

combinatietipLekker met ingemaakte zoete kersen.
bereidingstipLeg op een warme dag, of als het in de keuken erg warm is, de overige bolletjes deeg in de koelkast terwijl je de wafels bakt.
achtergrondinfoDe Luikse wafel komt oorspronkelijk uit de Belgische stad Luik (Liège). Het recept ontstond in de 18e eeuw en wordt vaak toegeschreven aan een chef-kok die werkte voor de Prins-bisschop van Luik. Wat deze wafel bijzonder maakt, is de toevoeging van parelsuiker aan het deeg. Tijdens het bakken smelt de suiker, wat zorgt voor een kenmerkende karamelachtige smaak en een knapperige buitenkant. Daarom wordt de Luikse wafel ook wel suikerwafel genoemd. Parelsuiker is in dit recept vervangen door bruine kandijsuiker.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Luikse wafels

De Luikse wafel komt uit -je raadt het al- de Belgische stad Luik (Liège). In het authentieke recept zit er ook parelsuiker in het deeg. De suiker voor een karamel smaak en een knapperige textuur. Daarom wordt de Luikse wafel ook wel suikerwafel genoemd.

Lekker van Albert Heijn: https://mijn.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig