Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe het merg en het stokje met de melk en de slagroom in een steelpan. Breng op laag vuur aan de kook.
Splits ondertussen de eieren (het eiwit wordt niet gebruikt). Klop de eidooiers en de suiker door elkaar in een ruime kom.
Schenk een klein scheutje hete melk bij de dooiers en roer goed met een garde. Schenk de rest van de melk erbij terwijl je met de garde blijft roeren. Giet alles terug in de pan. Zet de pan op laag vuur en verwarm de saus tot 82 °C terwijl je met een spatel over de bodem roert.
Schenk de saus door een fijne zeef in een kom. Dek af met vershoudfolie, de folie moet de saus raken. Laat minimaal 1 uur afkoelen in de koelkast.
Vanillesaus stap-voor-stap
Romige, volle vanillesaus bomvol smaak! Zelf vanillesaus maken is helemaal de moeite waard en tilt je nagerechten en toetjes een niveau omhoog. Met dit recept maak je ongeveer 250 ml saus.
20 min. bereiden
5 ingrediënten
- combinatietipVanillesaus is een klassieker bij (warme) appeltaart en ook erg lekker bij desserts als ijs en chocoladepudding of -mousse.
- bereidingstipZorg dat de saus niet te heet wordt. Dan gaat hij schiften en krijgt je saus de textuur van stukjes roerei.
- bereidingstipJe kunt ook controleren of de saus klaar is zonder keukenthermometer, al is het dan iets minder nauwkeurig. Trek met je vinger een streep over de spatel waarmee je door de saus roert. Als de streep even zichtbaar blijft, is-ie klaar.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Binden van soepen en sauzen
Instructievideo - 00:47 min.
Gerelateerde recepten
Vanillesaus stap-voor-stap
Romige, volle vanillesaus bomvol smaak! Zelf vanillesaus maken is helemaal de moeite waard en tilt je nagerechten en toetjes een niveau omhoog. Met dit recept maak je ongeveer 250 ml saus.

bijgerecht
1 porties
20 min. bereiden
Aan de slag
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe het merg en het stokje met de melk en de slagroom in een steelpan. Breng op laag vuur aan de kook.
Splits ondertussen de eieren (het eiwit wordt niet gebruikt). Klop de eidooiers en de suiker door elkaar in een ruime kom.
Schenk een klein scheutje hete melk bij de dooiers en roer goed met een garde. Schenk de rest van de melk erbij terwijl je met de garde blijft roeren. Giet alles terug in de pan. Zet de pan op laag vuur en verwarm de saus tot 82 °C terwijl je met een spatel over de bodem roert.
Schenk de saus door een fijne zeef in een kom. Dek af met vershoudfolie, de folie moet de saus raken. Laat minimaal 1 uur afkoelen in de koelkast.
combinatietip:Vanillesaus is een klassieker bij (warme) appeltaart en ook erg lekker bij desserts als ijs en chocoladepudding of -mousse.
bereidingstip:Zorg dat de saus niet te heet wordt. Dan gaat hij schiften en krijgt je saus de textuur van stukjes roerei.
bereidingstip:Je kunt ook controleren of de saus klaar is zonder keukenthermometer, al is het dan iets minder nauwkeurig. Trek met je vinger een streep over de spatel waarmee je door de saus roert. Als de streep even zichtbaar blijft, is-ie klaar.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 1 portie)
1 vanillestokje
200 ml volle melk
200 verse slagroom
3 middelgrote eieren
75 g fijne kristalsuiker