Snijd de courgettes in de lengte doormidden en vervolgens in halve maantjes. Snijdde uien in halve ringen. Leg de groenten in een schaal en strooi het zout erover, laat dit minstens 2 uur staan.
Breng de azijn samen met de suiker, selderij, kurkuma en het mosterdzaad aan de kook en laat 5 minuten op middelhoog vuur goed doorkoken. Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af en laat uitlekken. Dep de groenten droog met keukenpapier. Schep ze in een schaal en schenk het suiker-azijnmengsel eroverheen. Laat het een nacht intrekken.
Breng het geheel de volgende dag opnieuw aan de kook en laat het 5 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken. Schep met een schuimspaan de groenten uit de pan in de jampotten.
Laat op middelhoog vuur het overgebleven kookvocht inkoken tot de helft, zodat er een stroperige vloeistof overblijft. Schenk deze over de groenten in de jampotten.
Zoetzuur van courgette
Familierecept van Riekie, met een Indisch tintje van haar man waardoor het zoetzuur van courgette net atjar is.
- algemeenFamilierecept AllerHande 7 2007. Met smaak vertelt Riekie Toonen over het ontstaan van het familierecept. Haar man had wel héél enthousiast courgettes in de tuin gezaaid. En die waren natuurlijk allemaal tegelijk volgroeid. Wat doe je daar dan mee? Een kennis bracht haar op het idee om er zoetzuur van te maken, dat je een paar maanden kunt bewaren. 'Van haar kreeg ik een basisrecept. Ik heb het aangepast aan mijn eigen smaak en daarna heeft mijn man, die Indisch is, er ook nog zijn tintje aan gegeven. Daardoor is het nu net atjar. ' Op verzoek verspreidde zij haar recept onder kennissen en familie. 'Heel veel bekenden maken het nu zelf.' Voor eigen gebruik leggen Riekie en schoondochter Jolanda steevast een voorraadje aan. Jolanda: 'Ik zet het niet wekelijks op tafel, want ik wil graag dat het iets speciaals blijft. Maar als we met z'n allen gezellig gaan rijsttafelen, dan mag de atjar van courgette natuurlijk niet ontbreken!'
Zoetzuur van courgette
Familierecept van Riekie, met een Indisch tintje van haar man waardoor het zoetzuur van courgette net atjar is.

bijgerecht
1 porties
87 kcal
40 min. bereiden
10 uur wachten
Aan de slag
Snijd de courgettes in de lengte doormidden en vervolgens in halve maantjes. Snijdde uien in halve ringen. Leg de groenten in een schaal en strooi het zout erover, laat dit minstens 2 uur staan.
Breng de azijn samen met de suiker, selderij, kurkuma en het mosterdzaad aan de kook en laat 5 minuten op middelhoog vuur goed doorkoken. Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af en laat uitlekken. Dep de groenten droog met keukenpapier. Schep ze in een schaal en schenk het suiker-azijnmengsel eroverheen. Laat het een nacht intrekken.
Breng het geheel de volgende dag opnieuw aan de kook en laat het 5 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken. Schep met een schuimspaan de groenten uit de pan in de jampotten.
Laat op middelhoog vuur het overgebleven kookvocht inkoken tot de helft, zodat er een stroperige vloeistof overblijft. Schenk deze over de groenten in de jampotten.
algemeen:Familierecept AllerHande 7 2007. Met smaak vertelt Riekie Toonen over het ontstaan van het familierecept. Haar man had wel héél enthousiast courgettes in de tuin gezaaid. En die waren natuurlijk allemaal tegelijk volgroeid. Wat doe je daar dan mee? Een kennis bracht haar op het idee om er zoetzuur van te maken, dat je een paar maanden kunt bewaren. 'Van haar kreeg ik een basisrecept. Ik heb het aangepast aan mijn eigen smaak en daarna heeft mijn man, die Indisch is, er ook nog zijn tintje aan gegeven. Daardoor is het nu net atjar. ' Op verzoek verspreidde zij haar recept onder kennissen en familie. 'Heel veel bekenden maken het nu zelf.' Voor eigen gebruik leggen Riekie en schoondochter Jolanda steevast een voorraadje aan. Jolanda: 'Ik zet het niet wekelijks op tafel, want ik wil graag dat het iets speciaals blijft. Maar als we met z'n allen gezellig gaan rijsttafelen, dan mag de atjar van courgette natuurlijk niet ontbreken!'
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 1 portie)
1 kg courgette
2 grote uien
50 g zout
50 ml azijn
350 g kristalsuiker
1 bos selderij
3 tl gemalen geelwortel (kurkuma)
3 tl mosterdzaad
Dit heb je nodig
schone confiturepotten à inhoud ca. 1/2 liter