Breng een pan met ruim water aan de kook. Boen ondertussen de aardappelen schoon en kook in 25 min. gaar. Giet de aardappelen af en laat ze 10 min. uitdampen in de pan.
Pel met een mesje de schil van de aardappelen. Pureer de aardappelen met de pureeknijper tot een gladde puree en verspreid in een gelijke laag over een schoon werkblad.
Klop het ei los en verdeel gelijkmatig over de puree. Zeef ook de bloem en het zout gelijkmatig erover. Vouw met een spatel het mengsel tot een samenhangend deeg. Meng niet te lang en kneed niet.
Duw het deeg met je handen voorzichtig samen tot een bal en kneed ca. 2 min. tot je geen ei en bloem meer ziet. Het deeg moet soepel voelen, niet te plakkerig zijn en er zacht en luchtig uitzien.
Breng een pan met ruim water en eventueel zout aan de kook.
Verdeel ondertussen het deeg in 4 gelijke stukken en rol elk stuk uit tot een rol van ca. 1½ cm dik. Snijd de rollen vervolgens in stukjes van ca. 2 cm.
Laat de gnocchi, in delen, met de schuimspaan voorzichtig in het kokende water zakken. Ze zijn gaar als ze boven komen drijven, dit duurt ca. 2 min. Schep ze met de schuimspaan uit het water op een schaal.
Serveer direct met een saus naar keuze of bak eerst nog even op in wat boter. Laat de gnocchi voor het bakken goed uitlekken.
Zelf gnocchi maken
Zelf gnocchi maken? Met dit recept is dat een eitje! We koken de aardappelen voor de gnocchi in de schil, zodat er zo min mogelijk vocht in komt en er minder bloem nodig is.
- bereidingstipJe kunt ook een pureestamper gebruiken bij stap 2: zorg ervoor dat je puree zo glad mogelijk is en je geen stukjes hebt. Je gnocchi wordt dan wat minder luchtig.
- bereidingstipDuw met de tanden van een vork aan 1 kant van de gnocchi een ribbelpatroon, daardoor hecht de saus beter.
- combinatietipLekker gebakken met botersaus, krokant gebakken salie, geraspte Parmezaanse kaas en wat citroenrasp of een lichtpittige tomatensaus met o.a. knoflook, chilivlokken, gepofte cherrytomaatjes en basilicum. Het recept is dan niet meer lactosevrij.
- bewaartipDit recept is voor ca. 6 porties gnocchi. Vries wat je niet gebruikt vóór het koken in. Leg de gnocchi los van elkaar op een bord in de vriezer. Na 1 uur kun je ze in een diepvriesdoos doen. Laat 3 uur van tevoren ontdooien en volg stap 6 van het basisrecept.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Zelf gnocchi maken
Zelf gnocchi maken? Met dit recept is dat een eitje! We koken de aardappelen voor de gnocchi in de schil, zodat er zo min mogelijk vocht in komt en er minder bloem nodig is.

bijgerecht
6 personen
230 kcal
30 min. bereiden
35 min. wachten
Aan de slag
Breng een pan met ruim water aan de kook. Boen ondertussen de aardappelen schoon en kook in 25 min. gaar. Giet de aardappelen af en laat ze 10 min. uitdampen in de pan.
Pel met een mesje de schil van de aardappelen. Pureer de aardappelen met de pureeknijper tot een gladde puree en verspreid in een gelijke laag over een schoon werkblad.
Klop het ei los en verdeel gelijkmatig over de puree. Zeef ook de bloem en het zout gelijkmatig erover. Vouw met een spatel het mengsel tot een samenhangend deeg. Meng niet te lang en kneed niet.
Duw het deeg met je handen voorzichtig samen tot een bal en kneed ca. 2 min. tot je geen ei en bloem meer ziet. Het deeg moet soepel voelen, niet te plakkerig zijn en er zacht en luchtig uitzien.
Breng een pan met ruim water en eventueel zout aan de kook.
Verdeel ondertussen het deeg in 4 gelijke stukken en rol elk stuk uit tot een rol van ca. 1½ cm dik. Snijd de rollen vervolgens in stukjes van ca. 2 cm.
Laat de gnocchi, in delen, met de schuimspaan voorzichtig in het kokende water zakken. Ze zijn gaar als ze boven komen drijven, dit duurt ca. 2 min. Schep ze met de schuimspaan uit het water op een schaal.
Serveer direct met een saus naar keuze of bak eerst nog even op in wat boter. Laat de gnocchi voor het bakken goed uitlekken.
bereidingstip:Je kunt ook een pureestamper gebruiken bij stap 2: zorg ervoor dat je puree zo glad mogelijk is en je geen stukjes hebt. Je gnocchi wordt dan wat minder luchtig.
bereidingstip:Duw met de tanden van een vork aan 1 kant van de gnocchi een ribbelpatroon, daardoor hecht de saus beter.
combinatietip:Lekker gebakken met botersaus, krokant gebakken salie, geraspte Parmezaanse kaas en wat citroenrasp of een lichtpittige tomatensaus met o.a. knoflook, chilivlokken, gepofte cherrytomaatjes en basilicum. Het recept is dan niet meer lactosevrij.
bewaartip:Dit recept is voor ca. 6 porties gnocchi. Vries wat je niet gebruikt vóór het koken in. Leg de gnocchi los van elkaar op een bord in de vriezer. Na 1 uur kun je ze in een diepvriesdoos doen. Laat 3 uur van tevoren ontdooien en volg stap 6 van het basisrecept.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)
1 kg iets kruimige aardappel
1 middelgroot scharrelei
150 g tarwebloem
Dit heb je nodig
pureeknijper