Doe de bloem met het zout, de gist en het water in een kom van de staande mixer. Kneed met de deeghaak in ca. 5 min. tot een soepel deeg. Doe in een kom, sluit af en laat 4 uur rijzen op kamertemperatuur.
Kneed het deeg met de hand stevig door en verdeel in 4 stukken (per 4 personen). Vorm er bollen van door er met je handpalm op te draaien. Dek af met een schone theedoek en laat nog 2 uur rijzen op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 250 °C. Rol 1 bol uit tot een dunne pizza van Ø 27 cm. Bestrijk met ¼ van de tomatensaus. Leg ¼ van de salami, olijven en geraspte mozzarella op 1 helft van de pizzabodem. Scheur de mozzarella grof en leg ook ¼ ervan op de helft van de bodem. Vouw de pizza dicht en rol de randen een klein stukje op. Doe hetzelfde met de tweede bol deeg.
Leg de pizza’s op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 15-20 min. gaar in het midden van de oven.
Maak ondertussen de andere 2 pizza’s.
Pizza calzone
Heb je trek in pizza calzone? Ga dan voor deze flinke pizza gevuld met tomaten, salami, olijven en natuurlijk: kaas!
- combinatietipLekker met rucolasalade. Kijk elders op allerhande.nl voor een recept voor rucolasalade.
- achtergrondinfoPizza calzone is in de 18e eeuw in Napels ontstaan. Het was een gerecht voor de werkenden, het kon makkelijk onderweg, al lopend worden opgegeten. De oudere varianten waren ook een stuk kleiner dan de gemiddelde calzone nu. Toen de pizzavariant in Amerika aankwam, werd het daar al gauw een standaard gerecht op de menukaart van Italiaanse restaurants.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Pizzadeeg maken
Instructievideo - 02:19 min.
Gerelateerde recepten
Pizza calzone
Heb je trek in pizza calzone? Ga dan voor deze flinke pizza gevuld met tomaten, salami, olijven en natuurlijk: kaas!

hoofdgerecht
4 personen
810 kcal
40 min. bereiden
6 uur wachten
40 min. oventijd
Aan de slag
Doe de bloem met het zout, de gist en het water in een kom van de staande mixer. Kneed met de deeghaak in ca. 5 min. tot een soepel deeg. Doe in een kom, sluit af en laat 4 uur rijzen op kamertemperatuur.
Kneed het deeg met de hand stevig door en verdeel in 4 stukken (per 4 personen). Vorm er bollen van door er met je handpalm op te draaien. Dek af met een schone theedoek en laat nog 2 uur rijzen op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 250 °C. Rol 1 bol uit tot een dunne pizza van Ø 27 cm. Bestrijk met ¼ van de tomatensaus. Leg ¼ van de salami, olijven en geraspte mozzarella op 1 helft van de pizzabodem. Scheur de mozzarella grof en leg ook ¼ ervan op de helft van de bodem. Vouw de pizza dicht en rol de randen een klein stukje op. Doe hetzelfde met de tweede bol deeg.
Leg de pizza’s op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 15-20 min. gaar in het midden van de oven.
Maak ondertussen de andere 2 pizza’s.
combinatietip:Lekker met rucolasalade. Kijk elders op allerhande.nl voor een recept voor rucolasalade.
achtergrondinfo:Pizza calzone is in de 18e eeuw in Napels ontstaan. Het was een gerecht voor de werkenden, het kon makkelijk onderweg, al lopend worden opgegeten. De oudere varianten waren ook een stuk kleiner dan de gemiddelde calzone nu. Toen de pizzavariant in Amerika aankwam, werd het daar al gauw een standaard gerecht op de menukaart van Italiaanse restaurants.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
500 g Tipo 00 bloem
10 g zout
3 g gedroogde gist
280 ml lauwwarm water
150 g tomatensaus
100 g salami
4 el taggia olijven zonder pit
150 g geraspte mozzarella
1 bol Italiaanse mozzarella
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
bakpapier