Doe het water met de bloem, het zout, de suiker en gist in de kom van de staande mixer en mix met de deeghaak in ca. 5 min. tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en doe in een kom, dek af en laat 30 min. rusten op kamertemperatuur.
Snijd ondertussen de ui. Snijd ¾ van de tomaten grof. Hou ⅓ van de peterselie apart en snijd de rest grof. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de peper en snijd grof. Maak de paprika schoon en snijd grof. Maal de ui met de peper, paprika en knoflook grof in de keukenmachine. Voeg de gesneden tomaat en peterselie toe en maal mee. Schraap soms langs de randen van de keukenmachine met een pannenlikker.
Voeg het gehakt, de tomatenpuree, olie, paprikapoeder, komijn en sumak toe en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de rode ui in heel dunne halve ringen en de ijsbergsla in dunne repen. Snijd de rest van de tomaat in dunne parten. Snijd de rest van de peterselie grof.
Verdeel het deeg in 4 porties (per 4 personen) en maak daar ballen van onder je handpalm. Rol het deeg op een bebloemd werkblad zo dun mogelijk uit. Besmeer 1 uitgerold deeg in een dunnen laag met schone, vochtige handen met ¼ van het gehaktmengsel.
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en leg de pizza erin. Laat 2-3 min. met het deksel op de pan, tot het gehakt gaar is. Haal het deksel van de pan en bak nog 2 min. Bak de rest van de Turkse pizza’s op dezelfde manier.
Verdeel de rode ui, sla, tomaat en peterselie over de pizza en serveer met knoflooksaus en sriracha naar smaak.
Turkse pizza
Wist je dat Turkse pizza in het Tursk lahmacun (lach-ma-djoen) heet? In Turkije serveren ze de lahmacun vaak open en snijden ze 'm in vieren. In Nederland wordt de Turkse pizza meestal opgerold.
- achtergrondinfoTurkse pizza heet eigenlijk lahmacun en is een belangrijk gerecht in de Turkse cultuur. Er zijn verschillende versies van, maar het is altijd een platbrood met iets erop. Meestal een mengsel van fijngehakt rund-of lamsvlees gemend met groenten (onder andere ui, tomaat, paprika) en specerijen, gebakken in een tandoor. Het is ook een populair gerecht in Armenie, Libanon en Syrië en kan ook Armenische-, Libanese-, Syrische of Koerdische Pizza worden genoemd. Ondanks het feit dat er geen kaas op zit en een pizza natuurlijk Italiaans is.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Turkse pizza
Wist je dat Turkse pizza in het Tursk lahmacun (lach-ma-djoen) heet? In Turkije serveren ze de lahmacun vaak open en snijden ze 'm in vieren. In Nederland wordt de Turkse pizza meestal opgerold.

4 personen
435 kcal
50 min. bereiden
Aan de slag
Doe het water met de bloem, het zout, de suiker en gist in de kom van de staande mixer en mix met de deeghaak in ca. 5 min. tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en doe in een kom, dek af en laat 30 min. rusten op kamertemperatuur.
Snijd ondertussen de ui. Snijd ¾ van de tomaten grof. Hou ⅓ van de peterselie apart en snijd de rest grof. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de peper en snijd grof. Maak de paprika schoon en snijd grof. Maal de ui met de peper, paprika en knoflook grof in de keukenmachine. Voeg de gesneden tomaat en peterselie toe en maal mee. Schraap soms langs de randen van de keukenmachine met een pannenlikker.
Voeg het gehakt, de tomatenpuree, olie, paprikapoeder, komijn en sumak toe en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de rode ui in heel dunne halve ringen en de ijsbergsla in dunne repen. Snijd de rest van de tomaat in dunne parten. Snijd de rest van de peterselie grof.
Verdeel het deeg in 4 porties (per 4 personen) en maak daar ballen van onder je handpalm. Rol het deeg op een bebloemd werkblad zo dun mogelijk uit. Besmeer 1 uitgerold deeg in een dunnen laag met schone, vochtige handen met ¼ van het gehaktmengsel.
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en leg de pizza erin. Laat 2-3 min. met het deksel op de pan, tot het gehakt gaar is. Haal het deksel van de pan en bak nog 2 min. Bak de rest van de Turkse pizza’s op dezelfde manier.
Verdeel de rode ui, sla, tomaat en peterselie over de pizza en serveer met knoflooksaus en sriracha naar smaak.
achtergrondinfo:Turkse pizza heet eigenlijk lahmacun en is een belangrijk gerecht in de Turkse cultuur. Er zijn verschillende versies van, maar het is altijd een platbrood met iets erop. Meestal een mengsel van fijngehakt rund-of lamsvlees gemend met groenten (onder andere ui, tomaat, paprika) en specerijen, gebakken in een tandoor. Het is ook een populair gerecht in Armenie, Libanon en Syrië en kan ook Armenische-, Libanese-, Syrische of Koerdische Pizza worden genoemd. Ondanks het feit dat er geen kaas op zit en een pizza natuurlijk Italiaans is.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
125 ml lauw kraanwater
250 g tarwebloem
½ tl zout
½ tl kristalsuiker
¼ tl gedroogde gist
1 middelgrote ui
4 trostomaten
40 g verse platte peterselie
1 rode peper
1 rode paprika
3 tenen knoflook
150 g rundergehakt
1 el tomatenpuree
½ el extra vierge olijfolie
½ tl paprikapoeder
½ tl gemalen komijn
½ tl sumak
1 rode ui
¼ krop ijsbergsla
2 el knoflooksaus
2 tl sriracha
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
keukenmachine