Turkse recepten

Ga je Turkse recepten koken en wil je een keer wat anders dan een Turkse pizza of dürüm döner? Maak dan eens kofte, börek (ook lekker als borrelhapje), Turkse linzensoep of gözleme. En natuurlijk baklava na!

Lahmacun (Turkse pizza) maken

Ingrediënten

Aantal personen

125 ml lauw kraanwater

250 gram tarwebloem

0.5 theelepel zout

0.5 theelepel kristalsuiker

0.25 theelepel gedroogde gist

1 middelgrote ui

4 trostomaten

40 gram verse platte peterselie

1 rode peper

1 rode paprika

3 tenen knoflook

150 gram rundergehakt

1 eetlepel tomatenpuree

0.5 eetlepel extra vierge olijfolie

0.5 theelepel paprikapoeder

0.5 theelepel gemalen komijn

0.5 theelepel sumak

1 rode ui

0.25 krop ijsbergsla

2 eetlepel knoflooksaus

2 theelepel sriracha

Dit heb je nodig

  • staande mixer met deeghaken

  • keukenmachine

  1. Doe het water met de bloem, het zout, de suiker en gist in de kom van de staande mixer en mix met de deeghaak in ca. 5 min. tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en doe in een kom, dek af en laat 30 min. rusten op kamertemperatuur.

  2. Snijd ondertussen de ui. Snijd ¾ van de tomaten grof. Hou ⅓ van de peterselie apart en snijd de rest grof. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de peper en snijd grof. Maak de paprika schoon en snijd grof. Maal de ui met de peper, paprika en knoflook grof in de keukenmachine. Voeg de gesneden tomaat en peterselie toe en maal mee. Schraap soms langs de randen van de keukenmachine met een pannenlikker.

  3. Voeg het gehakt, de tomatenpuree, olie, paprikapoeder, komijn en sumak toe en breng op smaak met peper en eventueel zout.

  4. Snijd de rode ui in heel dunne halve ringen en de ijsbergsla in dunne repen. Snijd de rest van de tomaat in dunne parten. Snijd de rest van de peterselie grof.

  5. Verdeel het deeg in 4 porties (per 4 personen) en maak daar ballen van onder je handpalm. Rol het deeg op een bebloemd werkblad zo dun mogelijk uit. Besmeer 1 uitgerold deeg in een dunnen laag met schone, vochtige handen met ¼ van het gehaktmengsel.

  6. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en leg de pizza erin. Laat 2-3 min. met het deksel op de pan, tot het gehakt gaar is. Haal het deksel van de pan en bak nog 2 min. Bak de rest van de Turkse pizza’s op dezelfde manier.

  7. Verdeel de rode ui, sla, tomaat en peterselie over de pizza en serveer met knoflooksaus en sriracha naar smaak.

Hoe ziet de Turkse keuken eruit?

Hoe ziet de Turkse keuken eruit?

De Turkse keuken is erg gevarieerd en kent een lange traditie. In de gerechten vind je invloeden uit Iran, Irak, Egypte en de Balkan. De Turkse keuken heeft ook veel blijvende invloed gehad op de keukens van Europa en het Midden-Oosten. Turkse gerechten zijn meestal gebaseerd op fruit, groente, gegrild vlees of vis en vele soorten salades en worden vaak met yoghurt gegeten. De keuken staat ook bekend om het Turkse ontbijt.

Turks ontbijt maken: zo doe je dat

Turks ontbijt maken: zo doe je dat

Begin de dag met een uitgebreid Turks ontbijt en je hebt de komende uren gegarandeerd geen trek. Bij een Turks ontbijt staat de hele tafel vol. Eieren mogen daarbij niet ontbreken. Wat dacht je van çilbir, dat je uitspreekt als ‘tsjulbur’? Deze Turkse gepocheerde eieren serveer je op warme knoflookyoghurt. Fluweelzacht! Verder staan er vaak kleine gerechtjes op tafel. Van platbrood tot boter, honing, olijven, tomaten en verschillende soorten groenten zoals paprika en komkommer. Bij het ontbijt wordt er zwarte thee gedronken.

Wat is lahmacun, oftewel: Turkse pizza?

Wat is lahmacun, oftewel: Turkse pizza?

Lahmacun, dat je uitspreekt als 'lag-maa-djoen', is de Turkse naam voor het gerecht dat we in Nederland gemakshalve kennen als Turkse pizza. De dunne bodem wordt belegd met een pittige rode saus en lams- of rundergehakt. In Turkije serveren ze de lahmacun vaak open en snijden ze 'm in vieren. In Nederland wordt de Turkse pizza meestal opgerold.

Turkse pizza

Altijd lekker: zelfgemaakte pizza. Deze Turkse pizza heeft een lekkere dunne bodem en is belegd met pittig kruidig lamsgehakt en groenten. Hoe je dit maakt? Dat zie je in deze stap voor stap receptvideo.

Pizzabodem
Zeef 250 gram bloem boven een kom en voeg 100 milliliter lauw kraanwater, een halve theelepel zout, 2 eetlepels Griekse yoghurt, 4 gram gedroogde gist en 1 eetlepel olijfolie to...

03:37