Turkse pizza

Turkse pizza… Niet afhalen maar zelf maken! De geur van het vers gebakken deeg en het rijke scala aan kleur en kruidige geuren… Lahmacun zouden we elke dag wel willen eten. Dat spreek je trouwens uit als lag-maa-djoen. You’re welcome!

Hoe maak je Turkse pizza?

Ingrediënten

Aantal personen

125 ml lauw kraanwater

250 gram tarwebloem

0.5 theelepel zout

0.5 theelepel kristalsuiker

0.25 theelepel gedroogde gist

1 middelgrote ui

4 trostomaten

40 gram verse platte peterselie

1 rode peper

1 rode paprika

3 tenen knoflook

150 gram rundergehakt

1 eetlepel tomatenpuree

0.5 eetlepel extra vierge olijfolie

0.5 theelepel paprikapoeder

0.5 theelepel gemalen komijn

0.5 theelepel sumak

1 rode ui

0.25 krop ijsbergsla

2 eetlepel knoflooksaus

2 theelepel sriracha

Dit heb je nodig

  • staande mixer met deeghaken

  • keukenmachine

  1. Doe het water met de bloem, het zout, de suiker en gist in de kom van de staande mixer en mix met de deeghaak in ca. 5 min. tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en doe in een kom, dek af en laat 30 min. rusten op kamertemperatuur.

  2. Snijd ondertussen de ui. Snijd ¾ van de tomaten grof. Hou ⅓ van de peterselie apart en snijd de rest grof. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de peper en snijd grof. Maak de paprika schoon en snijd grof. Maal de ui met de peper, paprika en knoflook grof in de keukenmachine. Voeg de gesneden tomaat en peterselie toe en maal mee. Schraap soms langs de randen van de keukenmachine met een pannenlikker.

  3. Voeg het gehakt, de tomatenpuree, olie, paprikapoeder, komijn en sumak toe en breng op smaak met peper en eventueel zout.

  4. Snijd de rode ui in heel dunne halve ringen en de ijsbergsla in dunne repen. Snijd de rest van de tomaat in dunne parten. Snijd de rest van de peterselie grof.

  5. Verdeel het deeg in 4 porties (per 4 personen) en maak daar ballen van onder je handpalm. Rol het deeg op een bebloemd werkblad zo dun mogelijk uit. Besmeer 1 uitgerold deeg in een dunnen laag met schone, vochtige handen met ¼ van het gehaktmengsel.

  6. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en leg de pizza erin. Laat 2-3 min. met het deksel op de pan, tot het gehakt gaar is. Haal het deksel van de pan en bak nog 2 min. Bak de rest van de Turkse pizza’s op dezelfde manier.

  7. Verdeel de rode ui, sla, tomaat en peterselie over de pizza en serveer met knoflooksaus en sriracha naar smaak.

Wat is het verschil tussen Turkse pizza en Italiaanse pizza?

Wat is het verschil tussen Turkse pizza en Italiaanse pizza?

Turkse pizza is een dunne pizza belegd met een pittige rode saus en lams- of rundergehakt. Hij heeft een dunnere bodem dan de Italiaanse pizza. Ook heeft het alleen een laag saus en wordt de pizza niet afgetopt, en al helemaal niet met kaas. In Turkije kennen ze de variant lahmacun, die, net als de Italiaanse pizza, open wordt geserveerd en in vieren wordt gesneden. In Nederland wordt de pizza vaak opgerold.

Turkse pizza

Altijd lekker: zelfgemaakte pizza. Deze Turkse pizza heeft een lekkere dunne bodem en is belegd met pittig kruidig lamsgehakt en groenten. Hoe je dit maakt? Dat zie je in deze stap voor stap receptvideo.

Pizzabodem
Zeef 250 gram bloem boven een kom en voeg 100 milliliter lauw kraanwater, een halve theelepel zout, 2 eetlepels Griekse yoghurt, 4 gram gedroogde gist en 1 eetlepel olijfolie to...

03:37

Direct aan de slag