Baklava

Het ultieme Midden-Oosterse recept voor zoetekauwen: baklava! Serveer dit knapperige filodeeg met noten, specerijen en honing als dessert of bij een grote pot met muntthee.

Ingrediënten

Bereiding

Wat is baklava?

Wat is baklava?

Baklava is een verzamelnaam voor allerlei soorten zoet gebak, gemaakt met flinterdunne laagjes deeg en een vulling van (meestal) honing en gehakte noten. Het wordt gegeten in de Balkan, Turkije, Griekenland, sommige landen in Noord-Afrika, Centraal-Azië en het Midden-Oosten. Men vermoedt dat de oorsprong in het Ottomaanse rijk ligt.

Per regio zijn er veel verschillende recepten of vormen van baklava te vinden. In Griekenland wordt vaak walnoot en honing gebruikt, in Turkije eerder suikerstroop. Daar worden ook fijngehakte pistache en griesmeel of room in de vulling verwerkt. De bekendste baklava bestaat uit knapperige laagjes filodeeg (phyllo is het Griekse woord voor ‘blaadje’), andere soorten worden gemaakt met kataifi, een soort draadjesdeeg.

Na een jarenlange strijd wist Turkije in 2013 de Gaziantep baklava als eerste Turkse product te laten registreren bij de Europese Unie (EU protected Designation of Origin).

Hoe maak je baklava?

Hoe maak je baklava?

De basis van baklava is filodeeg: een flinterdun soort deeg dat is gemaakt van bloem, water en olie. Je maakt baklava door vellen filodeeg met een kwastje te bestrijken met gesmolten boter en op elkaar te leggen, met daartussen een vulling van gemalen noten, gezoet met honing of suikersiroop, en op smaak gebracht met bijvoorbeeld kaneel en kruidnagel. Na het bakken giet je een suikersiroop over het knapperige deeg. Voilá: zelfgemaakte baklava!

Baklava: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Baklava: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt baklava in een goed afgesloten bak ongeveer een week bewaren op kamertemperatuur. Door de suikersiroop wordt het gebak niet droog, en de suiker helpt om het langer goed te houden. In de vriezer is baklava maximaal 3 maanden houdbaar. Wil je baklava weer opwarmen? Haal een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast. Warm in ca. 20 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Burma Baklava (opgerolde baklava met pistache)

Baklava is een verzamelnaam voor allerlei soorten zoet gebak, gemaakt met flinterdunne laagjes deeg en een vulling van (meestal) honing en gehakte noten. Het wordt gegeten in de Balkan, Turkije, Griekenland, sommige landen in Noord-Afrika, Centraal Azië en het Midden-Oosten. Men vermoedt dat de oorsprong in het Ottomaanse rijk ligt. Na een jarenlange strijd wist Turkije in 2013 de Gaziantep baklava als eerste Turkse product...

01:31

Direct aan de slag