Shakshuka

Shakshuka wordt in heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten gegeten, met elke streek een eigen variatie. De basis is tomaat -vers in het seizoen of anders uit blik- en ei. Shakshuka kan mild zijn, of pittig. Het wordt traditioneel gegeten als ontbijt.

Ingrediënten

Bereiding

Hoe eet je shakshuka?

Hoe eet je shakshuka?

Shakshuka kun je altijd eten. Maar dan ook écht altijd: het wordt als ontbijt, brunch, lunch én diner gegeten. Shakshuka wordt vaak in een kleine eenpersoonspan of in een grote pan voor alle tafelgenoten geserveerd. Zorg ervoor dat je ook flink wat brood bij de shakshuka serveert; het is heerlijk om dat te dippen in de nog zachte eidooiers en tomatensaus.

Shakshuka: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Shakshuka: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Shakshuka kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Eieren worden rubberachtig van textuur als je ze invriest, dus die invriezen is niet aan te raden. De tomaten-groentesaus kun je wel van tevoren maken en is in de vriezer maximaal 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de saus bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. Warm de saus weer op door deze al roerend op laag vuur aan de kook te brengen in een koekenpan. Breek de eieren erboven en laat ze stollen in de saus.

Shakshuka

Shakshuka is een ontbijt dat in heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten veel gegeten wordt, en iedere streek heeft zijn eigen variatie. Wat groente betreft kan er veel. De basis is tomaat – vers in het seizoen of anders uit blik – maar paprika komt ook veel voor. Shakshuka kan spicy of juist mild, en de specerijen wisselen per gebied. Komijn en paprikapoeder komen veel voor, maar ook piment, venkelzaad en korianderzaad worde...

01:13

Direct aan de slag