Paella

Eén hap paella en je waant je spontaan aan de Costa Brava! Dit rijstgerecht is het Spaanse antwoord op risotto. Saffraan, paellarijst, zeevruchten, bouillon en een portie geduld: que aproveche!

Paella recepten

Ingrediënten

Bereiding

Wat is paella?

Wat is paella?

Paella is het nationale gerecht van Spanje, en komt uit het gebied rond Valencia. De basis bestaat uit rijst, saffraan en olijfolie, aangevuld met verschillende ingrediënten, die per streek verschillen. Vaak zit in paella kip, chorizo, mosselen, langoustines en doperwten. Het gerecht krijgt zijn Spaanse temperament door de toevoeging van cayennepeper.

Wat voor pan gebruik je voor paella?

Wat voor pan gebruik je voor paella?

Om paella te maken, gebruik je een paellapan (hier dankt het gerecht haar naam aan: paella betekent ‘pan’ in het Valenciaans). Dit is een platte, brede pan zonder steel, maar met twee tegenover elkaar liggende oren. Als je geen paellapan hebt, kun je ook een hapjespan of wok gebruiken. Bij de traditionele manier van bereiden stopt men op een gegeven moment met het omscheppen van de rijst. De krokante korst die dan ontstaat, heet ‘socarrat’. Thuis is dit, zeker zonder traditionele paellapan, lastiger te bereiken.

Met welke rijst maak je paella?

Met welke rijst maak je paella?

Voor paella kun je het best dikke, kortkorrelige rijst gebruiken. Echte paellarijst is het lekkerst. Deze rijst neemt veel bouillon en dus smaak op en heeft na het koken een zachte en romige structuur. Je kunt ook risottorijst of gele rijst gebruiken.

Paella maken

Paella is de nationale Spaanse dis en de ultieme zomerhit op het gebied van eten. De ingrediënten van de Spaanse paella zijn afhankelijk van de streek. Bekijk deze video van Allerhande en leer zelf paella maken. Allereerst wordt de basis van paella maken uitgelegd en in de variant wordt aan de basis kip en garnalen toegevoegd. 

Paella maken

Stap 1: Doe de inhoud van 1 zakje saffraan...

05:47

Direct aan de slag