- 1
- 2
- 3
Ingrediënten

Wat is risotto?
Risotto is een rijstgerecht uit Noord-Italië. Al sinds 1400 wordt er in de provincie Piemonte risottorijst – de basis – verbouwd. De Italianen zweren bij vijf bereidingsstappen die leiden tot de perfecte risotto. De eerste is de soffrito, het fruiten van een ui of sjalot (daar zijn ze het per dorp nog niet over eens). Daarna wordt de rijst 3 minuten meegebakken. Pas dan volgen het gefaseerd toevoegen van de bouillon, het roeren (niet te veel) en ten slotte het mengen met boter en parmezaan, als de risotto al van het vuur af is.

Welke rijstsoorten zijn geschikt voor risotto?
Arborio-rijst is de meestgebruikte rijst voor het maken van risotto en heeft een lange, ronde korrel. Er zijn ook andere rijstkorrels die geschikt zijn voor het maken van risotto, de carnaroli of vialone nano bijvoorbeeld. Risottorijst is een rondkorrelige rijstsoort met heel veel dorst! Wist je dat deze tot wel vier keer zijn eigen gewicht opneemt in vocht? Om 300 gram risottorijst te garen, heb je dus meer dan een liter bouillon nodig!

Is risotto gezond?
Risotto is geen gezonde keuze, omdat de rijst weinig vezels bevat. Gezonde alternatieven zijn zilvervliesrijst of boekweit, hoewel je daarmee geen ‘echte’ risotto kunt maken. Het eindresultaat zal minder smeuïg zijn.
Andere opties? Kies ervoor om risottorijst traditioneel te bereiden, maar aan het einde geen kaas en boter toe te voegen. Precies zoals de Italianen dat in de 20e eeuw deden, toen die producten voor veel gezinnen te duur waren. Meng er in plaats daarvan extra groenten door, voor een lichtere risottovariant!

Wat zijn verrassende risotto variaties?
Je kent vast de risotto variaties met paddenstoelen, de Milanese saffraanrisotto of een goede pompoenrisotto. Maar je kunt eindeloos variëren met risotto. Ga aan de slag met verrassende ingrediënten. Dan heb je geen klassieke Italiaanse risotto meer, maar wel een lekker, verrassend gerecht! Wat dacht je van deze kimchi-risotto, het is Italiaans noch Koreaans maar een combinatie met 'the best of both worlds'. Ook uit de oven kun je risotto maken. Probeer deze paddenstoelenrisotto met pancetta uit de oven! Of maak je gerecht ketoproof en gebruik bloemkoolrijst in deze bloemkoolrisotto met prei, gorgonzola en walnoten.

Hoe kun je risotto het beste bewaren?
Risotto kun je, eenmaal afgekoeld, 2 dagen bewaren in de koelkast. Ook kun je het gerecht invriezen, het is dan 3 maanden houdbaar. In beide gevallen zal echter de smeuïge, romige structuur – die risotto zo lekker maakt – verloren gaan. Serveer risotto dus liefst meteen of, als je hem van tevoren maakt, voeg pas bij het opnieuw opwarmen de boter, kaas en eventueel wat extra bouillon, verse groenten en kruiden toe.
Risotto maken
Heb je zin in een echt Italiaans gerecht? We gaan risotto maken met een overheerlijk risotto recept. In de variant maken we een risotto primavera met groente.
Risotto recept:
Stap 1: Rasp ongeveer tweederde van 100 gram Parmezaanse kaas. Kies een pan met dikke bodem zodat de warmte evenredig wordt verdeeld en de risotto niet aanbrandt. Verhit 30 g boter, voeg 1 04:45
Tomatenrisotto uit de oven
Ingrediënten
Aantal personen
3 bosuitjes | |
1 groentebouillonblokje | |
500 ml kokend water | |
1 eetlepel milde olijfolie | |
300 gram risottorijst | |
800 gram fijngesneden tomaten knoflook-ui in blik | |
100 gram Grana Padano | |
15 gram verse basilicum | |
50 gram ongezouten roomboter |
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bosuitjes in stukjes van precies 1 cm. Los het bouillonblokje op in het kokende water. Verhit de olie in de hapjespan en bak de bosui 1 min. op hoog vuur. Doe de rijst erbij en schep om. Voeg de bouillon en tomaten toe en zet de pan met de deksel erop ca. 30 min. in de oven.
Rasp ondertussen de kaas. Pluk de blaadjes van het basilicum, houd er een paar achter en snijd de rest fijn. Neem de pan uit de oven (pas op, hij is heet) en voeg de helft van de kaas, het gesneden basilicum, de boter en eventueel een kopje heet water toe als de risotto te droog is. Schep om tot een vloeibare risotto. Laat 5 min. staan, verdeel de rest van de kaas en de achtergehouden blaadjes basilicum erover en serveer.