- 1
- 2
- 3
Ingrediënten

Wat is bloemkoolrijst?
Bloemkoolrijst is niets anders dan fijngemalen bloemkool. Je kunt het zelf maken door een bloemkool te malen of raspen, of je kunt de groenterijst kant-en-klaar kopen. Door het toe te voegen aan bijvoorbeeld risotto, krijg je veel extra groente binnen!

Hoe maak je bloemkoolrijst?
De makkelijkste manier om bloemkoolrijst te maken, is door de bladeren van een bloemkool te verwijderen en de bloemkoolroosjes en stengel in een keukenmachine te malen. Laat de machine malen totdat de bloemkool de grootte heeft van rijstkorrels. Geen keukenmachine? Snijd de kool in stukken en rasp elk stuk op een grove rasp. Voilà: bloemkoolrijst zonder keukenmachine.

Bloemkoolrijst: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
In een goed afgesloten bak kun je bloemkoolrijst 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt bloemkoolrijst ook invriezen: in de vriezer is de rijst 3 maanden houdbaar. En, heel handig: je kunt het uit de vriezer meteen gebruiken. Je hoeft het dus niet eerst te laten ontdooien. Vervolgens gebruik je het zoals je ook niet-bevroren bloemkoolrijst gebruikt. Serveer je de bloemkoolrijst op zichzelf? Verwarm het dan in een koekenpan met een beetje olie al omscheppend ongeveer 5 minuten op laag vuur.

Is bloemkoolrijst gezond?
Bloemkool staat net als andere soorten groente en fruit in de Schijf van Vijf, en is dus een gezonde keuze. Bloemkoolrijst is geen vervanging van gewone rijst, maar is wel handig om (extra) groente binnen te krijgen. Het is een ideaal ingrediënt voor een koolhydraatbewuste maaltijd.
Zo doe je dat: bloemkoolcouscous, bloemkoolpizza, bloemkool op de BBQ
How to bloemkool! Drie leuke kooktechnieken met bloemkool op een rij. Leer bloemkoolrijst of –couscous maken, of een pizzabodem van bloemkool maken. Maar ook hoe je perfect een bloemkool grilt op de barbecue.
Pizzabodem van bloemkool maken
Verwarm de oven voor op 230 °C. Gaar ondertussen in een middelgrote magnetronbestendige kom 550 g bloemkoolrijst 4-6 min. in de magnetron op 100...
00:33