Rijstgerechten

Rijstgerechten worden overal ter wereld gegeten. Het is natuurlijk ook ontzettend veelzijdig, want het kan letterlijk de hele dag gegeten worden. Van rijstepap voor ontbijt tot pudding met fruit als toetje. En met wat over is van het avondeten maak je de volgende dag Nederlands favoriet: nasi goreng!

Rijstgerechten

Nasi kuning

Ingrediënten

Aantal personen

300 gram jasmijnrijst

50 ml water

400 ml kokosmelk

2 theelepel gemalen kurkuma (koenjit)

1 stengel koelverse sereh citroengras

Dit heb je nodig

  • bamboe stoommand

  1. Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst.

  2. Doe de rijst met het water, de kokosmelk en kurkuma in een pan. De rijst moet een vingertoplengte onder het niveau van het vocht staan. Kneus de stengel citroengras, snijd open en steek in de rijst.

  3. Breng alles aan de kook. Laat op middelhoog vuur zonder deksel 10 min. zachtjes koken tot al het vocht is geabsorbeerd. Schep de rijst om en schep in een stoommand. Zet de stoommand boven een pan met kokend water. Stoom 15 min. met de deksel op de stoommand. Breng de rijst eventueel op smaak met zout.

Welke rijstvarianten zijn er?

Welke rijstvarianten zijn er?

Rijst is er in allerlei soorten, vormen en maten. Van witte en volkoren rijst tot sushi en risotto. Hier een klein overzicht:

  • Witte rijst
    Dit is de rijst zoals de meeste mensen het kennen. Maar ook hier heb je weer verschillende soorten zoals basmatirijst met een lange korrel of geurige rijst zoals jasmijn en pandanrijst die weer een wat kortere korrel hebben en iets vochtiger blijven na het koken.
  • Volkoren- en zilvervliesrijst
    Dit is eigenlijk witte rijst waar het vliesje nog om heen zit.
  • Sushirijst
    Rijst voor, 3x raden... sushi! Deze rijst heeft een korte ronde korrel en blijft na het koken wat vochtig en plakkerig. Ideal om te rollen of om te vormen voor bijvoorbeeld nigiri, onigiri of een sushisandwich. Sushirijst wordt ook veel gebruikt voor pokebowls.
  • Risotto
    Deze rijst wordt, zoals de naam al zegt, gebruikt voor risotto-gerechten en heeft een ronde korrel.

Daarnaast bestaat er ook nog kleefrijst. Hierbij kun je denken aan 'ketan' wat vaak gebruikt wordt voor pap en desserts. Denk bijvoorbeel maar eens aan Thaise mango sticky rice. Maar ook 'lontong', die je misschien al wel eens heb gekregen bij Indonesische gado gado.

Rijst koken

De perfecte rijst koken? Dat is te leren! Hoeveel water gebruik je om rijst te koken en hoelang kook je de rijst? En hoe kun je rijst koken zonder afgieten? Met deze instructievideo wordt rijst koken al snel een koud kunstje. 

INGREDIENTEN
300 g basmatirijst
½ tl zout
540 ml water


Rijst koken zonder afgieten
Doe de rijst,...

00:22

Direct aan de slag

Meer rijst