- 1
- 2
- 3
Ingrediënten

Wat is curry en waar komt het vandaan?
Wij gebruiken het woord ‘curry’ eigenlijk voor vrijwel elk gekruid, sausachtig gerecht in een Aziatische stijl. Dat is overgenomen van de Britten, die namen tijdens en na de kolonisatie veel Indiase culinaire gebruiken mee naar huis en hadden hun eigen definitie van het woord curry, namelijk een Indiaas gerecht (of gerecht in Indiase stijl) met een saus. Veel gerechten, zoals curry madras, zijn Indiaas geïnspireerd, maar worden voornamelijk in Engeland gegeten, niet in India.
Curry’s worden over de hele wereld gegeten. Van Thailand tot Trinidad en van Japan tot Kenia - overal zijn curry’s geliefde onderdelen van traditionele keukens. Aan de basis van deze curry’s staat voor een groot deel het gebied dat we nu kennen als India en Pakistan. In de 19e eeuw waaierden mensen uit dit gebied onder koloniale bewinden uit over de hele wereld om te werken. Volgens de verhalen misten zij hun lunches van thuis en mengden traditionele technieken zich met lokale gebruiken en ingrediënten. Zo ontstonden er talloze nieuwe varianten.

Currypasta

Hoe maak je vegetarische of vegan curry?
Je kunt tofu, tempeh, peulvruchten of een vleesvervanger aan de curry toevoegen om hem extra voedzaam te maken zonder dierlijke producten te gebruiken. De Indiase kaas ‘paneer’ is een goede toevoeging wanneer je een vegetarische curry maakt. De curry is dan natuurlijk niet meer vegan.

Curry: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Je kunt curry na het afkoelen 2 dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bak. In de vriezer is curry 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in de bak, zodat de curry bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbak barst. Haal de curry de avond voor gebruik uit de vriezer en zet in de koelkast. Warm al roerend op laag vuur in een steelpan op in ongeveer 5 minuten.
Thaise gele curry met garnalen en peultjes
Thaise gele curry maak je op basis van pepers, koriander, zout, peper, knoflook, sjalot en garnalenpasta (kapi). Per gezin, maar ook per regio verschilt de samenstelling van curry’s erg. Gele curry's zijn geliefd in heel Thailand, maar specifiek in de moslimcommunity's in Bangkok en in Zuid-Thailand, tegen de Maleise grens aan. Meestal worden ze geserveerd met rijst, maar als de saus dun genoeg is, worden er ook rijstnoedel...
01:59
Aziatische keukens