Snijd de gember fijn, snijd de knoflook in plakken, en snijd de jalapeñopepers en de groene rawit-pepers in ringen. Haal 1 cm van de boven- en onderkant van de stengel citroengras, verwijder de opgedroogde bladeren en snijd de stengel fijn. Snijd de sjalotten in dunne ringen. Snijd de takjes en blaadjes van de koriander fijn. Snijd de helft van de blaadjes basilicum fijn.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het korianderzaad 2 min. op middelhoog vuur. Doe het korianderzaad in de vijzel en stamp fijn. Doe het citroengras en de gesneden koriander, het basilicum en ¼ van het zout erbij en stamp en wrijf fijn. Schep uit de vijzel in een kom. Voeg een voor een de peper, knoflook, gember, sjalot en garnalenpasta toe aan de vijzel. Voeg tussendoor in delen de rest van het zout toe. Stamp telkens grondig, zodat elk ingrediënt fijn wordt gewreven. Voeg een fijngestampt ingrediënt telkens bij het koriandermengsel in de kom. Als je een grote vijzel hebt, kun je alle fijngewreven ingrediënten erin laten zitten en de pasta op het laatst mengen met het koriandermengsel. Meng als laatste de laos, kurkuma en witte peper erdoor. Je kunt alles ook fijnmalen in een kleine keukenmachine.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de kipdijfilet in dunne plakjes van ½ cm.
Breng ⅕ van de kokosmelk al roerend aan de kook in een wok op middelhoog vuur en laat inkoken tot het iets gaat schiften. Doe de currypasta erbij en laat 3-4 min. op hoog vuur verder inkoken en indikken. Voeg de kipdijfilet toe en bak 3 min. mee. Voeg de rest van de kokosmelk, de vissaus, suiker en het water toe en breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur laag en laat 15-20 min. op laag vuur koken.
Snijd ondertussen de sperziebonen in stukken van 3 cm. Laat de bamboescheuten uitlekken. Voeg toe aan de curry en kook de laatste 8 min. mee. Boen vlak voor het serveren de limoen schoon, rasp de groene schil erboven en pers de vrucht uit. Breng de curry op smaak met het limoensap en eventueel extra vissaus en suiker. Serveer met de rijst, de rest van het basilicum en de rest van de limoen in parten ernaast.
Thaise groene curry met kip
Thaise groene curry (kaeng khia wan) dankt z'n kleur aan - hoe kan het ook anders- groene peper en groene kruiden als koriander en Thaise basilicum. In dit recept ga je zelf aan de slag met het maken van de currypasta. En dat is het helemaal waard!
- combinatietipLekker met in ringen gesneden (rode) peper en een komkommersalade.
- variatietipHou je niet zo van pittig? Verwijder dan de zaadlijsten van de pepers voordat je ze verwerkt.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Thaise groene curry met kip
Thaise groene curry (kaeng khia wan) dankt z'n kleur aan - hoe kan het ook anders- groene peper en groene kruiden als koriander en Thaise basilicum. In dit recept ga je zelf aan de slag met het maken van de currypasta. En dat is het helemaal waard!

hoofdgerecht
4 personen
700 kcal
1 uur bereiden
Aan de slag
Snijd de gember fijn, snijd de knoflook in plakken, en snijd de jalapeñopepers en de groene rawit-pepers in ringen. Haal 1 cm van de boven- en onderkant van de stengel citroengras, verwijder de opgedroogde bladeren en snijd de stengel fijn. Snijd de sjalotten in dunne ringen. Snijd de takjes en blaadjes van de koriander fijn. Snijd de helft van de blaadjes basilicum fijn.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het korianderzaad 2 min. op middelhoog vuur. Doe het korianderzaad in de vijzel en stamp fijn. Doe het citroengras en de gesneden koriander, het basilicum en ¼ van het zout erbij en stamp en wrijf fijn. Schep uit de vijzel in een kom. Voeg een voor een de peper, knoflook, gember, sjalot en garnalenpasta toe aan de vijzel. Voeg tussendoor in delen de rest van het zout toe. Stamp telkens grondig, zodat elk ingrediënt fijn wordt gewreven. Voeg een fijngestampt ingrediënt telkens bij het koriandermengsel in de kom. Als je een grote vijzel hebt, kun je alle fijngewreven ingrediënten erin laten zitten en de pasta op het laatst mengen met het koriandermengsel. Meng als laatste de laos, kurkuma en witte peper erdoor. Je kunt alles ook fijnmalen in een kleine keukenmachine.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de kipdijfilet in dunne plakjes van ½ cm.
Breng ⅕ van de kokosmelk al roerend aan de kook in een wok op middelhoog vuur en laat inkoken tot het iets gaat schiften. Doe de currypasta erbij en laat 3-4 min. op hoog vuur verder inkoken en indikken. Voeg de kipdijfilet toe en bak 3 min. mee. Voeg de rest van de kokosmelk, de vissaus, suiker en het water toe en breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur laag en laat 15-20 min. op laag vuur koken.
Snijd ondertussen de sperziebonen in stukken van 3 cm. Laat de bamboescheuten uitlekken. Voeg toe aan de curry en kook de laatste 8 min. mee. Boen vlak voor het serveren de limoen schoon, rasp de groene schil erboven en pers de vrucht uit. Breng de curry op smaak met het limoensap en eventueel extra vissaus en suiker. Serveer met de rijst, de rest van het basilicum en de rest van de limoen in parten ernaast.
combinatietip:Lekker met in ringen gesneden (rode) peper en een komkommersalade.
variatietip:Hou je niet zo van pittig? Verwijder dan de zaadlijsten van de pepers voordat je ze verwerkt.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
30 g verse gember
3 tenen knoflook
2 verse groene jalapeñopepers
3 rawit pepers
1 stengel vers citroengras
2 sjalotten
10 g verse koriander
15 g verse Thaise basilicum
2 tl korianderzaad
1 tl zout
1 tl garnalenpasta in potje
1 tl gemalen laos
½ tl gemalen kurkuma (koenjit)
½ tl witte peper
300 g pandanrijst
350 g scharrelkipdijfilet
500 ml biologische kokosmelk 18%
1 el vissaus
1 el kokosbloesemsuiker
150 ml water
200 g verse sperziebonen
227 g bamboescheuten
2 biologische limoenen
Dit heb je nodig
vijzel of kleine keukenmachine