Breng de bouillon aan de kook. Rasp ondertussen de gember en snijd de paddenstoelen afhankelijk van de grootte in 6 à 8 parten. Voeg de gember, paddenstoelen en witte peper toe aan de bouillon en kook 10 min. met de deksel op de pan op laag vuur. Meng de misopasta los met een kopje hete bouillon en giet terug in de soeppan. Voeg de peultjes en tuinerwten toe en kook nog 2-3 min. Breng eventueel op smaak met zout.
Kook ondertussen de eieren in 6 min. halfzacht. Laat schrikken onder koud stromend water, pel en halveer ze. Kook de ramen-noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel onder koud stromend water.
Verdeel de noedels over soepkommen en schenk de soep erbij. Bestrooi met de noriflakes.
Japanse recepten
Ramen met peultjes en paddenstoelen
Ingrediënten
Aantal personen
1 liter brilliant'broth miso ramen | |
20 gram verse gember | |
250 gram kastanjechampignons | |
0.5 theelepel gemalen witte peper | |
2 eetlepel misopasta | |
250 gram verse peultjes | |
500 gram diepvries tuinerwten | |
4 middelgrote scharreleieren | |
300 gram ramen noedels | |
4 theelepel noriflakes |

Sushi maken
Sushi is een Japans gerecht op basis van rijst - op smaak gebracht met een mengsel van azijn, suiker en zout - en rauwe vis. Inmiddels is het gerecht sterk verwesterd en worden er wereldwijd talloze variaties gemaakt, die niet allemaal rauwe vis bevatten maar ook bijvoorbeeld komkommer, avocado of gebakken vis. Er zijn verschillende vormen sushi, waarvan de vulling kan variëren. Zo is er ‘nigiri’, een stukje rauwe vis op een met de hand gevormd balletje rijst, ‘maki’, een gevulde rol met nori (zeewier) aan de buitenkant, ‘urumaki’, met juist de rijst aan de buitenkant, en ‘temaki’, een gevuld ‘hoorntje’, ook wel ‘handroll’ genoemd.

Ramen: noedels en soep
Ramen is een noedelsoep op basis van een krachtige bouillon, waarvan talloze versies bestaan. Hoewel veel mensen ramen zien als typisch Japans, werd het gerecht voor het eerst geïntroduceerd in Japan door Chinese immigranten aan het einde van de 19e eeuw. Een kom ramen bestaat uit verschillende, even belangrijke componenten: noedels, toppings, eventueel een smaakvolle olie en ‘tare’ (spreek uit als tah-reh) een mengsel op basis van sojasaus, mirin (Japanse rijstwijn), suiker en soms sake, waarmee de bouillon op smaak wordt gebracht. Elk onderdeel kan verschillen, afhankelijk van de streek en de voorkeuren van de kok. Zo ook de type ramennoedel: golvend of juist plat en wat dikker.

Teriyaki: saus én techniek
Teriyaki is een manier van bereiden waarbij gegrilde kip, vis, of groente een glaze krijgen van de smaakmaker tare. In het Westen wordt die techniek gebruikt voor bijvoorbeeld beef teriyaki of zalm teriyaki. Die gerechten worden in Japan niet gegeten. Voor beef of zalm teriyaki bak (of gril) je de vis of het vlees eerst en ‘wentel’ je het vervolgens door de tare. Die tare kun je daarna nog iets inkoken totdat je een stroperige saus hebt, waarmee je het vlees of de vis kunt bestrijken. Er bestaat dus officieel niet zoiets als ‘teriyakisaus’, het is de manier van bereiden die zo heet. ‘Teri’ zou je kunnen vertalen als glanzend, en ‘yaki’ als grillen of bakken.
Onigiri
Onigiri, de Japanse snack die letterlijk ‘met de hand samengedrukte rijst’ betekent, is daar overal verkrijgbaar met verschillende vullingen. Bij ons is de lekkernij minder makkelijk te verkrijgen, maar gelukkig maak je ‘m nu ook zelf met een heerlijke vulling van zalm.
INGREDIËNTEN
2 el zonnebloemolie
300 g verse zalmfilets
40 g sushigember
3 bosuien
2 el...
00:56
Meer Aziatische keukens
Meer Japanse recepten