Snijd de sjalotten, knoflook, gember en peper grof. Doe alles in de vijzel en stamp fijn (boemboe). Snijd de tempeh in dunne reepjes.
Verhit minimaal 1 cm arachideolie in een Wokpan en frituur de tempeh in ca. 8 min. of totdat de tempeh goudbruin en krokant is. Neem uit de pan en laat de reepjes op een met keukenpapier bekleed bord uitlekken.
Verhit 1 el olie en de boemboe in een wok en roerbak 2 min. Voeg de palmsuiker toe en schep 2 min. om tot het gekarameliseerd is. Voeg de reepjes tempeh en de ketjap manis toe, breng op smaak met peper en eventueel zout en schep goed om.
Tempeh
Een dagje geen vlees? Kies eens voor tempeh! Deze neutraal smakende vegetarische keuze neemt - net als tofu - veel smaak op bij het marineren. Zo kun je tempeh eenvoudig naar eigen smaak pimpen.
Tempeh recepten
Tempeh maken
Ingrediënten
Aantal personen
2 sjalotten | |
4 tenen knoflook | |
2 cm verse gember | |
1 rode peper | |
250 gram tempeh | |
300 ml arachideolie | |
25 gram palmsuiker | |
4 eetlepel ketjap manis |
Dit heb je nodig
vijzel

Wat is tempeh?
Tempeh is een plantaardig product gemaakt van gefermenteerde (soja)bonen (peulvruchten). Nadat de (soja)bonen geweekt, gekookt en afgekoeld zijn, wordt er een speciale schimmel aan toegevoegd, waarna de bonen gaan fermenteren en zich tot een dikke koek vormen. Tempeh kun je in stukken of plakken snijden of met een vork of keukenmachine verkruimelen, en vervolgens marineren en bakken.

Is tempeh gezond?
Tempeh past binnen de Schijf van Vijf en is dus een gezonde keuze. Tempeh is een bron van eiwit, ijzer en vitamine B1.

Tempeh: hoe bewaren, opwarmen en invriezen?
Tempeh kun je in de koelkast 7 dagen bewaren. In de vriezer is tempeh 5 maanden houdbaar. Het beste is om tempeh in stukken of repen gesneden in te vriezen. Doe stukken of repen tempeh pas bevroren bij elkaar in een diepvrieszak of -bak. Haal de tempeh een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast. Dep goed droog voordat je de tempeh bereidt.
Knapperige tempehspiesjes met pindasaus
Koken met vleesvervangers? Go vegan met deze knapperige tempehspiesjes met pindasaus en gebakken uitjes. Een gemakkelijk recept dat snel op tafel staat!
Marinade voor tempeh
Snijd 250 g tempeh in blokjes van 1 cm. Meng een ½ el sesamolie, ½ tl uienpoeder, 1 tl sambal en 2 el ketjap tot marinade. Meng door de tempeh en laat 2 uur marineren. Rijg de tempeh aan 12 satéprikk...
00:38
Meer vega inspiratie