- 1
- 2
- 3
Ingrediënten

Wat is rendang?
Rendang is een Indonesisch stoofgerecht van rundvlees in kokossaus afkomstig uit Padang (West-Sumatra). Je maakt rendang door bumbu (een fijngewreven of fijngemalen kruidenmengsel) en kokosmelk op hoog vuur te verhitten, waarna je vlees, eventueel extra specerijen laat karamelliseren. Het kookproces bestaat uit drie fasen. De eerste fase, heb je meer 'gulai'. De kokosroom is dan nog niet verdampt. In fase 2 is de kokos deels verdampt, maar nog wel sauzig. In Nederland is dit de meest herkenbare vorm van rendang, maar officieel heet dit 'kali'. In de laatste fase wanneer de kokos is verdampt en alleen nog het vet en de suiker achterblijven, gaat het geheel karamelliseren en krijg je donkerbruine rendang.

Welk vlees gebruik je voor rendang?
Je kunt rendang maken met allerlei soorten vlees, maar de meest voorkomende variant is die met rundvlees. Met name de delen van het rund die veel bewogen hebben (zoals runderlappen, sukadelappen en riblappen) en daardoor wat taaier zijn, worden door het lange stoven lekker mals en zacht. Je kunt rendang ook maken met gevogelte, zoals kip of eend. Wil je rendang maken zonder vlees? Maak dan deze vegan rendang met jackfruit!

Rendang: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Rendang kun je, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten bakje ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Na het afkoelen kun je rendang ook invriezen: in de vriezer is het maximaal 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de saus van de rendang bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. Ontdooi rendang door het een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Warm het weer op door het al roerend op laag vuur aan de kook te brengen.
Beef rendang
Deze beef rendang is het perfecte recept voor in het weekend. De Indonesische stoofschotel kun je zowel in de slowcooker als in de oven maken.
Boemboe maken
Verhit de oven voor op 100 °C. Pel 3 sjalotjes, snijd ze in stukken en doe ze in de keukenmachine. Pel 2 tenen knoflook en voeg ook toe samen met 1 el sambal. Schil 4 cm gember, snijd in stukjes en doe ook in de keukenmachine samen met 7...
00:44