- 1
- 2
- 3
Ingrediënten

Wat is bulgur?
Bulgur is een graanproduct, gemaakt uit verschillende soorten tarwe, maar vaak van durum (harde) tarwe. De korrels worden eerst gestoomd, vervolgens gedroogd en tot slot gebroken of gemalen. Het heeft een milde, nootachtige smaak en is makkelijk te bereiden. Lekker in een salade, als basis van een bowl of als bijgerecht. Maak bijvoorbeeld een simpele bulgursalade met paprika. Of bulgur pilav, met tomaat, paprika en kippenbouillon. Bulgur is niet glutenvrij.

Is bulgur glutenvrij?
Bulgur is een graanproduct en niet glutenvrij. Het is dus niet geschikt voor mensen met coeliakie (gluten-intolerantie) en voor een glutenvrije maaltijd. Er bestaat geen glutenvrije bulgur. Wel kan je de bulgur vervangen door quinoa. Quinoa zaden lijken op graankorrels en hebben ook een nootachtige smaak. Ook zou je de bulgur kunnen vervangen door glutenvrije couscous.

Is bulgur gezond?
Bulgur is een bron van vezels, eiwitten en vitamine B (vooral B11) en zit boordevol mineralen als kalium, fosfor en magnesium. Daarnaast bevat bulgur veel langzame koolhydraten, hierdoor blijf je lang verzadigd. Bulgur is een gezonder alternatief voor bijvoorbeeld cousous of rijst.

Hoeveel bulgur per persoon?
Serveer je bulgur als een hoofdgerecht? Houd dan ongeveer 75 gram bulgur per persoon aan. Maak je een bulgursalade als bijgerecht? Reken dan 50-60 gram per persoon.

Bulgur: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Bulgur is een droog product en daardoor lang houdbaar: tot wel 9 maanden in je keukenkast. Bereide bulgur kun je in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast 2 dagen bewaren; in de vriezer is het 3 maanden houdbaar. Bulgursalades kun je afhankelijk van de toevoegingen ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Knapperige toppings zoals noten en pitten kun je beter apart bewaren en pas vlak voor het serveren toevoegen, zodat ze niet zacht worden.