Nasi kuning

Nasi kuning betekent letterlijk gele rijst. De rijst dankt z'n mooie goudgele kleur aan de koenjit (kurkuma) die wordt toegevoegd bij het koken. Gele rijst wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden en staat symbool voor rijkdom, voorspoed en geluk.

435 kcal

(Voedingswaarden)

30 min. bereiden

5 ingrediënten


Aan de slag


  1. Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst.

  2. Doe de rijst met het water, de kokosmelk en kurkuma in een pan. De rijst moet een vingertoplengte onder het niveau van het vocht staan. Kneus de stengel citroengras, snijd open en steek in de rijst.

  3. Breng alles aan de kook. Laat op middelhoog vuur zonder deksel 10 min. zachtjes koken tot al het vocht is geabsorbeerd. Schep de rijst om en schep in een stoommand. Zet de stoommand boven een pan met kokend water. Stoom 15 min. met de deksel op de stoommand. Breng de rijst eventueel op smaak met zout.

  • combinatietipLekker met sambal goreng tempeh en sajoer boontjes.
  • bereidingstipIn plaats van gedroogde kurkuma kun je ook een stukje van de verse wortel gebruiken. Kook de verse wortel gelijk met het citroengras mee.
  • achtergrondinfoNasi koening/kuning betekent letterlijk gele rijst. De rijst dankt z'n mooie goudgele kleur aan de koenjit (kurkuma) die wordt toegevoegd bij het koken. Aan de rijst worden smaakmakers toegevoegd zoals kokosmelk of santen en citroengras, maar ook limoenblad en pandanblad kunnen toegevoegd worden. Deze gele rijst wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden en staat symbool voor rijkdom, voorspoed en geluk.
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Nasi kuning

Nasi kuning betekent letterlijk gele rijst. De rijst dankt z'n mooie goudgele kleur aan de koenjit (kurkuma) die wordt toegevoegd bij het koken. Gele rijst wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden en staat symbool voor rijkdom, voorspoed en geluk.

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig