Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst.
Doe de rijst met het water, de kokosmelk en kurkuma in een pan. De rijst moet een vingertoplengte onder het niveau van het vocht staan. Kneus de stengel citroengras, snijd open en steek in de rijst.
Breng alles aan de kook. Laat op middelhoog vuur zonder deksel 10 min. zachtjes koken tot al het vocht is geabsorbeerd. Schep de rijst om en schep in een stoommand. Zet de stoommand boven een pan met kokend water. Stoom 15 min. met de deksel op de stoommand. Breng de rijst eventueel op smaak met zout.
Nasi kuning
Nasi kuning betekent letterlijk gele rijst. De rijst dankt z'n mooie goudgele kleur aan de koenjit (kurkuma) die wordt toegevoegd bij het koken. Gele rijst wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden en staat symbool voor rijkdom, voorspoed en geluk.
- bereidingstipIn plaats van gedroogde kurkuma kun je ook een stukje van de verse wortel gebruiken. Kook de verse wortel gelijk met het citroengras mee.
- achtergrondinfoNasi koening/kuning betekent letterlijk gele rijst. De rijst dankt z'n mooie goudgele kleur aan de koenjit (kurkuma) die wordt toegevoegd bij het koken. Aan de rijst worden smaakmakers toegevoegd zoals kokosmelk of santen en citroengras, maar ook limoenblad en pandanblad kunnen toegevoegd worden. Deze gele rijst wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden en staat symbool voor rijkdom, voorspoed en geluk.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Nasi kuning
Nasi kuning betekent letterlijk gele rijst. De rijst dankt z'n mooie goudgele kleur aan de koenjit (kurkuma) die wordt toegevoegd bij het koken. Gele rijst wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden en staat symbool voor rijkdom, voorspoed en geluk.

bijgerecht
4 personen
435 kcal
30 min. bereiden
Aan de slag
Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst.
Doe de rijst met het water, de kokosmelk en kurkuma in een pan. De rijst moet een vingertoplengte onder het niveau van het vocht staan. Kneus de stengel citroengras, snijd open en steek in de rijst.
Breng alles aan de kook. Laat op middelhoog vuur zonder deksel 10 min. zachtjes koken tot al het vocht is geabsorbeerd. Schep de rijst om en schep in een stoommand. Zet de stoommand boven een pan met kokend water. Stoom 15 min. met de deksel op de stoommand. Breng de rijst eventueel op smaak met zout.
combinatietip:Lekker met sambal goreng tempeh (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1196778) en sajoer boontjes (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1195779).
bereidingstip:In plaats van gedroogde kurkuma kun je ook een stukje van de verse wortel gebruiken. Kook de verse wortel gelijk met het citroengras mee.
achtergrondinfo:Nasi koening/kuning betekent letterlijk gele rijst. De rijst dankt z'n mooie goudgele kleur aan de koenjit (kurkuma) die wordt toegevoegd bij het koken. Aan de rijst worden smaakmakers toegevoegd zoals kokosmelk of santen en citroengras, maar ook limoenblad en pandanblad kunnen toegevoegd worden. Deze gele rijst wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden en staat symbool voor rijkdom, voorspoed en geluk.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
300 g jasmijnrijst
50 ml water
400 ml kokosmelk
2 tl gemalen kurkuma (koenjit)
1 stengel koelverse sereh citroengras
Dit heb je nodig
bamboe stoommand