Spaanse recepten

¡Viva España! Ben je dol op Spaanse gerechten zoals paella en heerlijke tapas? Met deze recepten en instructiefilmpjes breng je je huis in Spaanse sferen. Daar hoort natuurlijk ook een glas zelfgemaakte sangria bij. ¡Salud!

*op deze pagina zijn ook veel recepten te vinden die niet specifiek uit Spanje komen, maar hun inspiratie vinden in deze keuken of gemaakt met ingrediënten die vaak gebruikt worden.

Ingrediënten

Bereiding

Hoe ziet de Spaanse keuken eruit?

Hoe ziet de Spaanse keuken eruit?

De Spaanse keuken is heel veelzijdig en bestaat eigenlijk vooral uit regionale keukens, zoals de Catalaanse, Galicische en Baskische. Buiten Spanje kennen we de Spaanse keuken vooral door gerechten als paella, tortilla, tapas, gazpacho en gerechten met de Spaanse worst chorizo. Bekende Spaanse dranken zijn sangria en tinto de verano. Maar de Spaanse keuken heeft nog zo veel meer te bieden! Wat dacht je van albondigas of Iberico secreto?

Wat is paella?

Wat is paella?

Paella is het nationale gerecht van Spanje, en komt uit het gebied rond Valencia. De basis bestaat uit rijst, saffraan en olijfolie, vaak aangevuld met kip, chorizo, mosselen, langoustines en doperwten. Het gerecht krijgt zijn Spaanse temperament door de toevoeging van cayennepeper. Om paella te maken, gebruik je een paellapan (hier dankt het gerecht haar naam aan: paella betekent ‘pan’ in het Valenciaans). Dit is een platte, brede pan zonder steel met twee tegenover elkaar liggende oren. Heb je die niet, dan gebruik je een hapjespan.

Wat zijn tapas?

Wat zijn tapas?

Over het algemeen zijn tapas kleine gerechten die koud of warm en als lunch, tussendoortje of zelfs avondmaaltijd gegeten worden. De tapasgerechten verschillen per Spaanse regio. Een goede Spaanse gewoonte is ‘tapear’. Daarbij ga je van bar naar bar en bestel je overal een drankje, waar je iets kleins te eten bij krijgt. Dat kun je thuis ook! Van pimientos de padrón tot een aardappeltortilla en pan con tomate: je stelt gewoon je eigen maaltijd samen.

Pinchos

Pinchos

Pinchos - of pintxos - werden in de jaren '30 uitgevonden en komen uit het Spaanse Baskenland. In plaats van gewone tapas maakten bars miniatuurporties van hun gerechten en stalden deze, bij elkaar gehouden door een houten cocktailprikker, uit langs de bar zodat klanten ze zelf konden pakken. De naam ontleent zich aan het Spaanse woord voor 'prikker', en je kunt ze samenstellen met eindeloze combinaties van ingrediënten zoals serranoham, olijven, gegrilde groenten en vis. Inspiratie opdoen? Bekijk alle pinchosrecepten hier.

Empanadas

Empanadas

Empanadas zijn gevulde deegpakketjes die gebakken of gefrituurd worden. De naam is afgeleid van het Iberische werkwoord "empanar," wat letterlijk "inpakken" betekent. De empanada heeft niet alleen wortels in Spanje, maar is ook populair geworden in Latijns-Amerika. De vullingen variëren van gekruid gehakt tot smaakvolle vegetarische opties. In Spanje is er een onderscheid tussen "empanadillas", meestal als eenpersoonshapje bereid, en "empanadas," die veel groter zijn en in stukken worden gesneden om meerdere personen te bedienen.

Churros

Churros

Churros, soms de Spaanse donut genoemd, is een snack gemaakt van gefrituurd deeg dat oorspronkelijk uit Spanje komt. Ze worden in Spanje traditioneel gegeten als ontbijt of snack, maar zijn wereldwijd een geliefd zoetigheidje. In Spanje bestaan er twee varianten van churros: dunne, soms geknoopte churros en lange, dikke churros genaamd "porra." Churros worden vaak geserveerd met warme chocolademelk, die meestal ingedikt wordt met maïzena zodat de churros erin blijven staan. Ze worden gefrituurd tot ze knapperig en goudbruin zijn.

Paella met kip en gamba’s

Haal de Spaanse zon in huis met dit lekkere paellarecept. Viva España!

Tomaten raspen
Doe 2 kippenbouillontabletten met 1 liter water in een pan en breng aan de kook. Halveer 1 schaal tastytomtrostomaten en verwijder de zaadlijsten. Rasp de tomaat met een grove rasp tot je alleen het vel over hebt. Het vel wordt niet gebruikt.

Rijst koken
Doe 1 buisj...

02:31