Churros
Gebakkramen waar je churros kunt krijgen, schieten ook in Nederland als paddenstoelen uit de grond. En niet zonder reden. Deze zoete, gefrituurde deegstengels uit Spanje zijn heerlijk! Wij zeggen: de oliebol 2.0.
![Spaanse churros maken Spaanse churros maken](https://static.ah.nl/static/recepten/img_113560_220x162_JPG.jpg 220w 162h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_113560_302x220_JPG.jpg 302w 220h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_113560_440x324_JPG.jpg 440w 324h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_113560_612x450_JPG.jpg 612w 450h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_113560_1024x748_JPG.jpg 1024w 748h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_113560_1224x900_JPG.jpg 1224w 900h)
Spaanse churros maken
- Doe de kristalsuiker, boter, het zout en water in een steelpan en verhit op laag vuur tot de boter gesmolten is. Voeg dan in 1 keer de bloem toe en roer net zo lang tot het deeg loslaat van de pan en een bal vormt. Neem van het vuur. Klop de eieren los en roer in 3 delen door het deeg tot je een glad, maar stevig beslag hebt. Meng de kaneel erdoor. Laat 10 min. afkoelen.
- Verhit de olie in een wok tot 180 °C. Controleer of de olie heet genoeg is, door er wat beslag aan toe te voegen. Als het in 15 sec. goudbruin is, dan is de olie heet genoeg.
- Schep de helft van het beslag in de spuitzak en spuit het deeg in de hete olie. Zorg dat de spuitzak en -mond de hete olie niet raken. Knip met een schaar om de 10 cm steeds een stuk deeg af. Bak de churros in 4-5 min. goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker. Bak zo nog meer churros van de rest van het beslag.
![Wat zijn churros? Wat zijn churros?](https://static.ah.nl/static/recepten/img_113560_220x162_JPG.jpg 220w 162h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_113560_302x220_JPG.jpg 302w 220h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_113560_440x324_JPG.jpg 440w 324h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_113560_612x450_JPG.jpg 612w 450h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_113560_1024x748_JPG.jpg 1024w 748h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_113560_1224x900_JPG.jpg 1224w 900h)
Wat zijn churros?
Churros zijn gefrituurde deegstengels, bestrooid met kristalsuiker en eventueel kaneel. Waar churros precies vandaan komen, is niet duidelijk. Er is een Chinese snack die op churros lijkt: ‘youtlao’. Dat zou een voorloper geweest kunnen zijn van de churros zoals wij die kennen. Een andere theorie is dat churros zijn bedacht door Spaanse pastoren. Zij zochten naar een snack die gemakkelijk te maken was onder de primitieve omstandigheden waarin zij leefden. Dit eenvoudige beslag van bloem, water, olie en wat zout was de perfecte oplossing! In Spanje worden churros veel gegeten; vooral als ontbijt.
Churros maken: hoe doe je dat?
Het deeg van churros bestaat uit boter, suiker, zout, water, bloem en eieren. Dit beslag spuit je met een spuitzak in een frituurpan of andere diepe pan met hete olie. Met een schaar knip je steeds een stuk deeg af van ongeveer 10 cm. Churros bakken in de oven kan ook. Spuit dan het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat in reepjes van dezelfde lengte. Bak ze vervolgens in ca. 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Je kunt churros ook in de airfryer maken. Spuit de reepjes dan op het rooster van de airfryer en bak ze ca. 6 minuten op 200 °C.
![Churros maken: hoe doe je dat? Churros maken: hoe doe je dat?](https://static.ah.nl/static/recepten/img_062995_220x162_JPG.jpg 220w 162h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_062995_302x220_JPG.jpg 302w 220h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_062995_440x324_JPG.jpg 440w 324h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_062995_612x450_JPG.jpg 612w 450h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_062995_1024x748_JPG.jpg 1024w 748h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_062995_1224x900_JPG.jpg 1224w 900h)
![Churros: hoe bewaren, invriezen en opwarmen? Churros: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?](https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/hippogallery%3Athumbnail 60w 60h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntPhablet 400w 224h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntPhabletRetina 800w 448h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntTablet 768w 430h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntTabletRetina 1140w 760h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntDesktop 1024w 573h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntDesktopRetina 1140w 760h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntDesktopHd 1140w 760h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/allerhande%3AcntDesktopHdRetina 1140w 760h, https://static.ah.nl/binaries/ah/content/gallery/allerhande/contentblok-images/keuken/koelkast.jpg/koelkast.jpg/hippogallery%3Aoriginal 1140w 760h)
Churros: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Versgebakken zijn churros het allerlekkerst. Je kunt ze na het bakken ongeveer 2 dagen bewaren in een luchtdicht afgesloten bak. Warm ze ongeveer 5 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 °C voordat je ze weer gaat eten. Het beslag kun je ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren totdat je de churros wilt bakken. Bereide churros zijn in een luchtdichte diepvriesbak of -zak maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer. Warm bevroren churros in ca. 8 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Meer bakrecepten