- 1
- 2
- 3
Ingrediënten

Hoe maak je koekjesdeeg?
Veel koekjes bestaan uit zanddeeg, ook wel boterdeeg genoemd. Zanddeeg is een kruimelig deeg dat wordt gemaakt door koude boter met suiker en bloem te kneden. Na het kneden gaat het deeg even de koelkast in om te rusten. Dit zorgt ervoor dat het niet te plakkerig wordt en je het goed kunt uitrollen. Met speciale vormpjes kun je uit het uitgerolde deeg koekjes steken. Hiermee bak je bijvoorbeeld zandkoekjes. Voeg je aan dit deeg meer vocht toe, dan krijg je ‘wrijfdeeg’. Hier kun je koekjes mee maken die je moet opspuiten, zoals spritsen. Natuurlijk is er ook nog bladerdeeg voor krakelingen, bladerdeeghartjes of hartige koekjes zoals kaasvlinders.

Van chocolate chip tot speculaas
Wist je dat het Amerikaanse woord cookies is afgeleid van het Nederlandse ‘koekjes’? Dat komt doordat de Nederlandse immigranten de koekjestraditie meenamen naar New Amsterdam, het huidige New York. De Engelsen spreken over biscuits. Speaking of cookies… Er zijn natuurlijk ontzettend veel soorten. Onze lievelings: chocolate chip cookies. Typische, ouderwetse Nederlandse koekjes zijn bijvoorbeeld speculaas en gevulde koeken. Een andere Nederlandse favoriet? Homemade boterkoek. Ouderwets lekker!
Chocoladekoekjes van Rutger Bakt
Kennen jullie Rutger van den Broek nog? Dé winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt. Hij maakt met ons de lekkerste chocoladekoekjes, een heerlijk recept uit zijn boek ‘Koekjesbijbel’.
INGREDIËNTEN
200 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
175 g lichtbruine basterdsuiker
1 tl vanille-extract
¼ tl zout
1 middelgroot ei (op kame...
00:58