Scones

Lekker voor bij de brunch of als ontbijt met een kop thee: scones! Zoet met lemon curd of jam, of hartig voor de afwisseling. Een lik clotted cream (ingedikte room) maakt de Engelse broodjes compleet.

Ingrediënten

Bereiding

Wat zijn scones?

Wat zijn scones?

Scones zijn van origine Schotse broodjes, in vroeger tijden 'scons' genoemd. In het Schots betekent het werkwoord 'to scon' zoveel als (iets) plat slaan en dat is ook precies wat men deed met de eerste scones. Het waren platte broodjes van havermeel die op een hete plaat gebakken werden. Tegenwoordig zijn scones iets kleiner en kunnen ze allerlei vormen aannemen. De stevige lichtzoete broodjes rijzen in de oven door het gebruik van bakpoeder in plaats van gist. Vaak wordt er nog een ingrediënt aan het beslag toegevoegd, zoals rozijnen of fruit.

Welke jam voor scones?

Welke jam voor scones?

Naar goed Engels gebruik eet je scones warm met clotted cream, een stevige ongezoete room en vruchtenjam. Welke vruchtenjam je kiest is aan jou. Liever traditioneel? Kies dan een jam van rood fruit dat in Engeland groeit, zoals aardbeien of bosvruchten.

Hoe bak je vegan scones?

Hoe bak je vegan scones?

Zeker. Om vegan scones te bakken, vervang je in het basisrecept de boter door plantaardige boter, de melk door plantaardige melk (zoals sojamelk, havermelk, amandelmelk of cashewnotenmelk) en laat je het ei in het deeg achterwege. Bestrijk de scones met plantaardige melk in plaats van ei. Serveer bijvoorbeeld met vegan crème en/of jam.

Scones: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Scones: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Scones zijn vers het lekkerst; bewaar ze maximaal 2 dagen in een goed afgesloten bak op kamertemperatuur. Invriezen kan ook: in de vriezer zijn scones 3 maanden houdbaar. Doe ze in een diepvriesbak, eventueel met een laagje bakpapier ertussen als je ze gaat stapelen. Weer zin in scones? Haal ze 3 uur voor gebruik uit de vriezer. Omdat koude scones niet lekker zijn, kun je ze het beste opwarmen tot lauwwarm in ca. 5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C of in 10 tot 15 seconden op 850 watt in de magnetron.

Scones

Wil je scones maken? Bekijk deze receptvideo en zie hoe je scones maakt.

Scones maken:
Verwarm de oven voor op 225 graden. Zeef 250 gram zelfrijzend bakmeel, tweeënhalve theelepel bakpoeder en een halve theelepel zout boven een beslagkom. Doe 2 eetlepels suiker en 1 zakje vanillesuiker bij het meelmengsel. Snijd met behulp van 2 messen 50 gram boter erdoor.

Bakken

02:30

Direct aan de slag

Meer bakproducten