Snijd de korstjes van het brood of pluk met je handen de binnenkant eruit. Scheur het brood (je hebt 150 g nodig voor 6 personen) in stukken. Snijd de knoflook in plakjes.
Doe het brood, de knoflook, amandelen (hou 2 el per 6 personen achter voor garnering) met het water en de azijn in een grote kom en laat 2 uur koud worden in de koelkast.
Rooster ondertussen de achtergehouden amandelen in een koekenpan zonder olie of boter, laat afkoelen en hak grof. Halveer de druiven.
Haal de kom uit de koelkast, schep de inhoud in de blender en pureer tot een gladde soep, voeg ondertussen in een dunne straal 50 ml olie (per 6 personen) toe. Proef de soep en voeg eventueel zout toe. Voor een extra gladde soep giet je ’m door een zeef.
Schep in lage soepkommen. Garneer met de achtergehouden amandelen, de gehalveerde druiven en besprenkel met de rest van de olie.
Ajo blanco
Knoflook is het geheime wapen van de mediterrane keuken. Zo ook in deze Spaanse knoflooksoep. Er gaan maar 2 teentjes in, maar meer is niet nodig in dit recept. Nog een voordeel: de soep is goed vooraf te maken.
- bereidingstipTot en met stap 4 kun je de soep 2 dagen van tevoren maken. Halveer de druiven pas vlak voor het serveren.
- resttipDe korstjes van het brood kun je verwerken in een pangrattato.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Ajo blanco
Knoflook is het geheime wapen van de mediterrane keuken. Zo ook in deze Spaanse knoflooksoep. Er gaan maar 2 teentjes in, maar meer is niet nodig in dit recept. Nog een voordeel: de soep is goed vooraf te maken.

voorgerecht
6 personen
340 kcal
15 min. bereiden
2 uur wachten
Aan de slag
Snijd de korstjes van het brood of pluk met je handen de binnenkant eruit. Scheur het brood (je hebt 150 g nodig voor 6 personen) in stukken. Snijd de knoflook in plakjes.
Doe het brood, de knoflook, amandelen (hou 2 el per 6 personen achter voor garnering) met het water en de azijn in een grote kom en laat 2 uur koud worden in de koelkast.
Rooster ondertussen de achtergehouden amandelen in een koekenpan zonder olie of boter, laat afkoelen en hak grof. Halveer de druiven.
Haal de kom uit de koelkast, schep de inhoud in de blender en pureer tot een gladde soep, voeg ondertussen in een dunne straal 50 ml olie (per 6 personen) toe. Proef de soep en voeg eventueel zout toe. Voor een extra gladde soep giet je ’m door een zeef.
Schep in lage soepkommen. Garneer met de achtergehouden amandelen, de gehalveerde druiven en besprenkel met de rest van de olie.
bereidingstip:Tot en met stap 4 kun je de soep 2 dagen van tevoren maken. Halveer de druiven pas vlak voor het serveren.
resttip:De korstjes van het brood kun je verwerken in een pangrattato.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)
175 g verse ciabatta's
2 tenen knoflook
150 g ongebrande witte amandelen
600 ml water
2½ el witte wijnazijn
10 pitloze witte druiven
70 ml Spaanse extra vierge olijfolie
Dit heb je nodig
blender