Franse recepten
Bij de Franse keuken denk je misschien aan bekende gerechten als coq-au-vin of quiche lorraine. Die zijn ook goddelijk, maar er is zoveel meer lekkers te vinden. En: vergeet de heerlijke wijn daarbij niet. Met deze recepten hoef je niet de hele Route du Soleil af te rijden.
*op deze pagina zijn ook veel recepten te vinden die niet specifiek uit Frankrijk komen, maar hun inspiratie vinden in deze keuken of gemaakt met ingrediënten die vaak gebruikt worden.
![Salade niçoise Salade niçoise](https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD149273_220x162_JPG.jpg 220w 162h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD149273_302x220_JPG.jpg 302w 220h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD149273_440x324_JPG.jpg 440w 324h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD149273_612x450_JPG.jpg 612w 450h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD149273_1024x748_JPG.jpg 1024w 748h, https://static.ah.nl/static/recepten/img_RAM_PRD149273_1224x900_JPG.jpg 1224w 900h)
Salade niçoise
- Kook de krieltjes in 15 min. gaar. Giet af en laat afkoelen. Maak de sperziebonen schoon, halveer ze, maar laat het puntje zitten. Kook in ruim water met zout in 7 min. beetgaar. Spoel af en droog met de schone theedoek.
- Breng een pan water aan de kook. Voeg als het water kookt de eieren toe en kook in 6 min. net hard. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze. Laat de tonijn op kamertemperatuur komen.
- Snijd ondertussen de tomaten in partjes. Verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten van de paprika, snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Snijd de uien in dunne halve ringen.
- Klop ¾ van de olie, de azijn en mosterd met peper tot een gladde dressing.
- Verhit de grillpan of koekenpan zonder olie of boter. Dep de tonijn droog en bestrijk met de rest van de olie. Bak de tonijn op middelhoog vuur 3-4 min. tot gaar aan de buitenste randen en nog rauw aan de binnenkant, keer halverwege. Snijd de tonijn in reepjes van 1 cm.
- Snijd ondertussen de eieren in parten en de peterselie grof.
- Verdeel de krieltjes en de groenten over een grote schaal. Meng de dressing erdoor. Verdeel de eieren, olijven en tonijn erover. Bestrooi met de peterselie en verdeel de ansjovis erover.