Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en snipper de uien grof. Schil de goudrenetten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Doe de aardappelen, ui en stukjes goudrenet in een pan en giet er zo veel water over dat alles net onder staat. Voeg het zout toe en breng aan de kook. Kook in ca. 20 min. gaar.
Verwarm ondertussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de Jazz appels in blokjes van een ½ cm.
Giet de aardappelen af en voeg de boter en melk toe. Stamp fijn met de pureestamper en breng op smaak met peper en zout. Schep ⅔ van de zoete appels erdoor en verdeel de rest erover. Leg de rookworst erop en serveer met de mosterd.
Hete bliksem met rookworst
De geheime ingrediënten van een goede hete bliksem: aardappel, 2 soorten appels en uien. Lekker ouderwets zoals oma 'm zou maken.
- combinatietip Lekker met uitgebakken spekjes.
- achtergrondinfoHete bliksem is een traditioneel oud-Nederlands gerecht. De stamppot wordt gemaakt met appels (en soms ook peren) die veel vocht loslaten waardoor de stamppot lang een hoge temperatuur behoudt en dus heet (heel warm) blijft. In Nederland hebben we verschillende variaties: stamppot zoetappeltjes (in het noorden), geserveerd met klapstuk (Gelderland), metworst en rookworst (Noord-Brabant).
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Hete bliksem met rookworst
De geheime ingrediënten van een goede hete bliksem: aardappel, 2 soorten appels en uien. Lekker ouderwets zoals oma 'm zou maken.

hoofdgerecht
4 personen
590 kcal
30 min. bereiden
15 min. wachten
Aan de slag
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en snipper de uien grof. Schil de goudrenetten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Doe de aardappelen, ui en stukjes goudrenet in een pan en giet er zo veel water over dat alles net onder staat. Voeg het zout toe en breng aan de kook. Kook in ca. 20 min. gaar.
Verwarm ondertussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de Jazz appels in blokjes van een ½ cm.
Giet de aardappelen af en voeg de boter en melk toe. Stamp fijn met de pureestamper en breng op smaak met peper en zout. Schep ⅔ van de zoete appels erdoor en verdeel de rest erover. Leg de rookworst erop en serveer met de mosterd.
combinatietip: Lekker met uitgebakken spekjes.
achtergrondinfo:Hete bliksem is een traditioneel oud-Nederlands gerecht. De stamppot wordt gemaakt met appels (en soms ook peren) die veel vocht loslaten waardoor de stamppot lang een hoge temperatuur behoudt en dus heet (heel warm) blijft. In Nederland hebben we verschillende variaties: stamppot zoetappeltjes (in het noorden), geserveerd met klapstuk (Gelderland), metworst en rookworst (Noord-Brabant).
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
1 kg kruimige aardappel
3 middelgrote uien
3 goudrenet-appels
1 tl zout
250 g Gelderse rookworsten
2 Jazz appels
30 g ongezouten roomboter
75 ml halfvolle melk
4 el grove Zaanse mosterd
Dit heb je nodig
pureestamper