Snijd de aardbeien in kwarten. Splits de eieren. Klop de eidooiers los in een kom met het vanille-extract en de melk. Zeef de bloem, bakpoeder, maizena en het zout boven de kom en meng tot een beslag.
Pers de citroen uit. Doe de helft van het sap in een glazen of metalen mengkom en wrijf deze met keukenpapier in om deze te ontvetten. Gebruik 1 el sap (per 8 stuks) om de garden van de mixer te ontvetten.
Klop de eiwitten met 1 tl citroensap (per 8 stuks) in ca. 1 min. stijf in de vetvrije kom. Voeg al kloppend op middelhoge stand de suiker lepel voor lepel toe. Klop het mengsel in 3-5 min. tot stijve pieken (meringue). Controleer dit door de garden uit de meringue te trekken en ondersteboven te houden. De meringue op de garden moet een piek vormen die omhoog blijft staan.
‘Vouw’ 1 el meringue door het beslag, roer met een garde tot het helemaal is opgenomen, herhaal nog 2 keer. Voeg ⅓ van het beslag toe aan de rest van de meringue. Ga met een spatel langs de rand en bodem van de kom en ‘vouw’ de meringue van de bodem over het beslag, herhaal dit tot het beslag is opgenomen. Voeg pas een volgend deel beslag toe als het vorige is opgenomen.
Knip het bakpapier in repen en bekleed de binnenkant van de uitsteekringen. Doe de helft van de olie in een hapjespan en bestrijk met de bakkwast gelijkmatig de bodem.
Verhit de pan op middelhoog vuur, leg de ringen met bakpapier in de pan en schep de helft van het beslag erin. Voeg ¼ van het water toe, doe de deksel op de pan en bak 5 min. op laag vuur, keer voorzichtig om. Voeg ¼ van het water toe, doe de deksel op de pan en bak nog 5 min. Haal de pancakes met de ringen uit de pan. Verwijder voorzichtig de ringen en het bakpapier. Maak zo nog 4 pancakes met de rest van de olie en water.
Serveer de soufflés met de aardbeien, slagroom, ahornsiroop en eventueel poedersuiker.
Soufflé pancakes
Go big or go home! Voor deze Japanse pannenkoeken klop je de eiwitten op voor superfluffy pannenkoeken, vandaar de naam soufflé pancakes. Deze variant serveren we met aardbeien en slagroom. Wat een traktatie!
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Soufflé pancakes
Go big or go home! Voor deze Japanse pannenkoeken klop je de eiwitten op voor superfluffy pannenkoeken, vandaar de naam soufflé pancakes. Deze variant serveren we met aardbeien en slagroom. Wat een traktatie!

8 porties
235 kcal
20 min. bereiden
Aan de slag
Snijd de aardbeien in kwarten. Splits de eieren. Klop de eidooiers los in een kom met het vanille-extract en de melk. Zeef de bloem, bakpoeder, maizena en het zout boven de kom en meng tot een beslag.
Pers de citroen uit. Doe de helft van het sap in een glazen of metalen mengkom en wrijf deze met keukenpapier in om deze te ontvetten. Gebruik 1 el sap (per 8 stuks) om de garden van de mixer te ontvetten.
Klop de eiwitten met 1 tl citroensap (per 8 stuks) in ca. 1 min. stijf in de vetvrije kom. Voeg al kloppend op middelhoge stand de suiker lepel voor lepel toe. Klop het mengsel in 3-5 min. tot stijve pieken (meringue). Controleer dit door de garden uit de meringue te trekken en ondersteboven te houden. De meringue op de garden moet een piek vormen die omhoog blijft staan.
‘Vouw’ 1 el meringue door het beslag, roer met een garde tot het helemaal is opgenomen, herhaal nog 2 keer. Voeg ⅓ van het beslag toe aan de rest van de meringue. Ga met een spatel langs de rand en bodem van de kom en ‘vouw’ de meringue van de bodem over het beslag, herhaal dit tot het beslag is opgenomen. Voeg pas een volgend deel beslag toe als het vorige is opgenomen.
Knip het bakpapier in repen en bekleed de binnenkant van de uitsteekringen. Doe de helft van de olie in een hapjespan en bestrijk met de bakkwast gelijkmatig de bodem.
Verhit de pan op middelhoog vuur, leg de ringen met bakpapier in de pan en schep de helft van het beslag erin. Voeg ¼ van het water toe, doe de deksel op de pan en bak 5 min. op laag vuur, keer voorzichtig om. Voeg ¼ van het water toe, doe de deksel op de pan en bak nog 5 min. Haal de pancakes met de ringen uit de pan. Verwijder voorzichtig de ringen en het bakpapier. Maak zo nog 4 pancakes met de rest van de olie en water.
Serveer de soufflés met de aardbeien, slagroom, ahornsiroop en eventueel poedersuiker.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 8 porties)
250 g verse aardbeien
4 middelgrote scharreleieren
½ tl vanille-extract
3 el volle melk
60 g patentbloem
½ tl bakpoeder
½ el maizena
¼ tl zout
1 citroen
50 g fijne kristalsuiker
4 tl milde olijfolie
8 tl water
250 g slagroom uit spuitbus
4 el ahornsiroop
Dit heb je nodig
bakpapier
ronde uitsteekvorm (Ø8cm)
bakkwastje