Witlof met aardappelpuree en geitenkaas uit de oven
Als het buiten koud is, is er niets lekkerder dan comfortfood uit de oven. Deze witlofschotel met knapperig geitenkaas-walnootdakje heeft een verwarmend effect.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar. Verwarm de melk met ⅘ van de boter in een steelpan tot hij warm is, maar niet kookt. Giet de aardappelen af, voeg het melk-botermengsel toe en stamp met de pureestamper tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Maal ondertussen de walnoten met de beschuiten kort in de keukenmachine tot grof kruim. Snijd de onderkanten van de stronken witlof en halveer in de lengte. Breng een ruime pan met water en eventueel zout aan de kook. Kook de stronken in 3 min. beetgaar. Giet af en laat goed uitlekken.
Vet de overschaal in met de rest van de boter. Verdeel de aardappelpuree over de bodem van de schaal. Bestrooi met de geitenkaas en leg de gehalveerde witlofstronken erop met de snijkant naar boven. Bestrijk met de mosterd. Verdeel de rest van de kaas en het walnoot-beschuit- mengsel erover en bak de witlofschotel ca. 35 min. in de oven, tot de kaas gegratineerd is.
Witlof met aardappelpuree en geitenkaas uit de oven
Als het buiten koud is, is er niets lekkerder dan comfortfood uit de oven. Deze witlofschotel met knapperig geitenkaas-walnootdakje heeft een verwarmend effect.
hoofdgerecht
null personen
660 kcal
30 min. bereiden
35 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar. Verwarm de melk met ⅘ van de boter in een steelpan tot hij warm is, maar niet kookt. Giet de aardappelen af, voeg het melk-botermengsel toe en stamp met de pureestamper tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Maal ondertussen de walnoten met de beschuiten kort in de keukenmachine tot grof kruim. Snijd de onderkanten van de stronken witlof en halveer in de lengte. Breng een ruime pan met water en eventueel zout aan de kook. Kook de stronken in 3 min. beetgaar. Giet af en laat goed uitlekken.
Vet de overschaal in met de rest van de boter. Verdeel de aardappelpuree over de bodem van de schaal. Bestrooi met de geitenkaas en leg de gehalveerde witlofstronken erop met de snijkant naar boven. Bestrijk met de mosterd. Verdeel de rest van de kaas en het walnoot-beschuit- mengsel erover en bak de witlofschotel ca. 35 min. in de oven, tot de kaas gegratineerd is.
vegantip:
Lekker van Albert Heijn: https://mijn.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 kg iets kruimige aardappel
150 ml volle melk
50 g ongezouten roomboter
75 g walnoten
3 beschuiten
1 kg witlof
150 g geraspte belegen geitenkaas
2 el grove Zaanse mosterd
Dit heb je nodig
pureestamper
keukenmachine
ovenschaal (20 x 30)