Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de boter met het water en de melk in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur tot de boter is gesmolten. Voeg het zout, de suiker en bloem toe en roer met een pollepel goed door. Blijf 3-4 min. roeren tot je een glanzende deegbal hebt die loskomt van de randen van de pan. Haal de pan van het vuur en doe het deeg in de kom van een staande mixer met vlindergarde.
Laat het deeg 4-5 min. afkoelen, klop af en toe kort door met de vlinder. Klop ondertussen de eieren los en weeg er 135 g van af in een maatbeker. De rest van het ei wordt niet gebruikt. Rasp de kaas.
Zet de mixer aan op een middellage stand en schenk langzaam het ei erbij. Meng tot het ei helemaal is opgenomen en je een egaal, stevig beslag hebt. Strooi de kaas erbij en meng goed. Schep het deeg in de spuitzak met de spuitmond.
Spuit ca. 30 gougères van Ø 2 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte, de soesjes worden groter tijdens het bakken.
Bak de gougères in ca. 20 min. lichtbruin en gaar. Maak de ovendeur tijdens het bakken niet open, anders zakken de gougères in.
Gougères
Franse hapjes scoren altijd goed bij de borrel. Zo ook deze gougères, die uit de Franse regio Bourgondië komen. Van origine een dessert, maar tegenwoordig worden ze gegeten als aperitief. Heerlijk met een glas wijn uit dezelfde streek!
- bewaartipDe gougères zijn als ze net uit de oven komen het lekkerst. Als je er een paar over hebt, kun je ze 5 min. opwarmen in een oven van 180 °C.
- variatietipAls je geen gruyère in huis hebt kun je de gougères ook met geraspte oude kaas of comté maken.
- achtergrondinfoGougères komen uit de Franse regio Bourgondië waar ze in 1571 al op een menukaart stonden. Toen als dessert, maar ze zijn in de maaltijd naar voren geschoven en worden tegenwoordig bij een aperitief gegeten, bij een glas wijn uit dezelfde streek.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Gougères
Franse hapjes scoren altijd goed bij de borrel. Zo ook deze gougères, die uit de Franse regio Bourgondië komen. Van origine een dessert, maar tegenwoordig worden ze gegeten als aperitief. Heerlijk met een glas wijn uit dezelfde streek!

30 porties
40 kcal
20 min. bereiden
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de boter met het water en de melk in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur tot de boter is gesmolten. Voeg het zout, de suiker en bloem toe en roer met een pollepel goed door. Blijf 3-4 min. roeren tot je een glanzende deegbal hebt die loskomt van de randen van de pan. Haal de pan van het vuur en doe het deeg in de kom van een staande mixer met vlindergarde.
Laat het deeg 4-5 min. afkoelen, klop af en toe kort door met de vlinder. Klop ondertussen de eieren los en weeg er 135 g van af in een maatbeker. De rest van het ei wordt niet gebruikt. Rasp de kaas.
Zet de mixer aan op een middellage stand en schenk langzaam het ei erbij. Meng tot het ei helemaal is opgenomen en je een egaal, stevig beslag hebt. Strooi de kaas erbij en meng goed. Schep het deeg in de spuitzak met de spuitmond.
Spuit ca. 30 gougères van Ø 2 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte, de soesjes worden groter tijdens het bakken.
Bak de gougères in ca. 20 min. lichtbruin en gaar. Maak de ovendeur tijdens het bakken niet open, anders zakken de gougères in.
bewaartip:De gougères zijn als ze net uit de oven komen het lekkerst. Als je er een paar over hebt, kun je ze 5 min. opwarmen in een oven van 180 °C.
variatietip:Als je geen gruyère in huis hebt kun je de gougères ook met geraspte oude kaas of comté maken.
achtergrondinfo:Gougères komen uit de Franse regio Bourgondië waar ze in 1571 al op een menukaart stonden. Toen als dessert, maar ze zijn in de maaltijd naar voren geschoven en worden tegenwoordig bij een aperitief gegeten, bij een glas wijn uit dezelfde streek.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 30 porties)
75 g ongezouten roomboter
75 ml water
75 ml volle melk
½ tl zout
½ tl kristalsuiker
75 g patentbloem
3 middelgrote eieren
35 g Zwitserse gruyère AOP 48+
Dit heb je nodig
staande mixer met vlindergarde
spuitzak met gladde spuitmond
bakpapier