Los 1 bouillonblokje op in het warme water. Zeef de bloem boven de kom van een staande mixer en voeg de bouillon en sojasaus toe. Kneed met de deeghaak in 5 min. op de middelste stand tot een deeg. Dek af met een schone theedoek en laat 30 min. rusten op een warme plek.
Vul een kom met koud water en kneed het deeg erdoor. Giet het water af en vul de kom opnieuw. Herhaal dit tot het water bijna helder is en de overgebleven deegbal nog maar 300 g (per 8 porties) weegt. Knijp goed al het vocht eruit.
Breng een pan water aan de kook en los daarin de rest van de bouillonblokjes op. Zet de pan op de kleinste pit, de bouillon moet net tegen de kook aan blijven. Leg het deeg in de pan en laat 1 uur garen in de hete bouillon.
Bewaar de seitan in de bouillon in de koelkast tot gebruik. Of snijd of scheur het in stukken en bak het voor een gerecht zoals je ook met bijvoorbeeld kip zou doen.
Zelf seitan maken
Seitan is een plantaardig alternatief voor vlees op basis van tarwe. De textuur is stevig en mals en de smaak uniek. Ideaal voor een vegetarisch broodje shoarma of een stoofje.
- achtergrondinfoSeitan werd honderden jaren geleden gemaakt door boeddhistische monniken in China en Japan. Ze aten weinig tot geen vlees, en seitan was, en is nog steeds, een geschikte vervanger. Voor het maken van seitan heb je tarwegluten nodig. Door het deeg te wassen spoel je het zetmeel weg en houd je de gluten over. Dat zorgt voor de vleesachtige structuur.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Zelf seitan maken
Seitan is een plantaardig alternatief voor vlees op basis van tarwe. De textuur is stevig en mals en de smaak uniek. Ideaal voor een vegetarisch broodje shoarma of een stoofje.

bijgerecht
8 personen
440 kcal
25 min. bereiden
1 uur 30 min. wachten
Aan de slag
Los 1 bouillonblokje op in het warme water. Zeef de bloem boven de kom van een staande mixer en voeg de bouillon en sojasaus toe. Kneed met de deeghaak in 5 min. op de middelste stand tot een deeg. Dek af met een schone theedoek en laat 30 min. rusten op een warme plek.
Vul een kom met koud water en kneed het deeg erdoor. Giet het water af en vul de kom opnieuw. Herhaal dit tot het water bijna helder is en de overgebleven deegbal nog maar 300 g (per 8 porties) weegt. Knijp goed al het vocht eruit.
Breng een pan water aan de kook en los daarin de rest van de bouillonblokjes op. Zet de pan op de kleinste pit, de bouillon moet net tegen de kook aan blijven. Leg het deeg in de pan en laat 1 uur garen in de hete bouillon.
Bewaar de seitan in de bouillon in de koelkast tot gebruik. Of snijd of scheur het in stukken en bak het voor een gerecht zoals je ook met bijvoorbeeld kip zou doen.
achtergrondinfo:Seitan werd honderden jaren geleden gemaakt door boeddhistische monniken in China en Japan. Ze aten weinig tot geen vlees, en seitan was, en is nog steeds, een geschikte vervanger. Voor het maken van seitan heb je tarwegluten nodig. Door het deeg te wassen spoel je het zetmeel weg en houd je de gluten over. Dat zorgt voor de vleesachtige structuur.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 8 personen)
2 groentebouillonblokjes
550 ml warm water
1 kg tarwebloem
1 tl sojasaus
Dit heb je nodig
schone theedoek
mixer met deeghaken