Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Doe de sjalot en knoflook met de laos, koriander, kemirienoten, suiker en het zout in de vijzel. Wrijf tot een fijne pasta.
Verhit de olie in een wok op (middel)-hoog vuur. Bak de pinda’s 3 min. tot goudgeel. Schep met een schuimspaan uit de wok op een bord. Verhit de olie opnieuw en fruit het sjalotmengsel 3 min. tot de ui goudgeel is. Voeg de kokos toe en schep goed om. Roerbak 4-5 min. tot de kokos lichtbruin en knapperig is.
Haal de wok even van het vuur als het mengsel te plakkerig wordt. Voeg de gebakken pinda’s toe en bak 2 min. mee. Schep de seroendeng direct op een bord en laat 5 min. afkoelen, afgedekt met een stukje keukenpapier. Schep in een goed afsluitbare pot.
Seroendeng
Dit Indonesische bijgerecht is voor velen een favoriet. Het mengsel van o.a. kokosrasp en specerijen wordt geroosterd en kun je strooien over welk gerecht je maar wil, bijv. groenten, salades. Maar 'gewoon' uit het vuistje is ook lekker.
- bewaartipJe kunt de seroendeng 6-8 weken bewaren in een afgesloten glazen pot. De smaak wordt alleen maar lekkerder.
- variatietipIn plaats van kokosrasp kun je ook verse kokos zelf fijn raspen.
- variatietipKemirienoten zijn niet in elke Albert Heijn-winkel verkrijgbaar. Bestel eventueel op ah.nl. Je kunt ook ongezouten macadamia’s gebruiken.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Seroendeng
Dit Indonesische bijgerecht is voor velen een favoriet. Het mengsel van o.a. kokosrasp en specerijen wordt geroosterd en kun je strooien over welk gerecht je maar wil, bijv. groenten, salades. Maar 'gewoon' uit het vuistje is ook lekker.

bijgerecht
10 porties
175 kcal
30 min. bereiden
5 min. wachten
Aan de slag
Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Doe de sjalot en knoflook met de laos, koriander, kemirienoten, suiker en het zout in de vijzel. Wrijf tot een fijne pasta.
Verhit de olie in een wok op (middel)-hoog vuur. Bak de pinda’s 3 min. tot goudgeel. Schep met een schuimspaan uit de wok op een bord. Verhit de olie opnieuw en fruit het sjalotmengsel 3 min. tot de ui goudgeel is. Voeg de kokos toe en schep goed om. Roerbak 4-5 min. tot de kokos lichtbruin en knapperig is.
Haal de wok even van het vuur als het mengsel te plakkerig wordt. Voeg de gebakken pinda’s toe en bak 2 min. mee. Schep de seroendeng direct op een bord en laat 5 min. afkoelen, afgedekt met een stukje keukenpapier. Schep in een goed afsluitbare pot.
bewaartip:Je kunt de seroendeng 6-8 weken bewaren in een afgesloten glazen pot. De smaak wordt alleen maar lekkerder.
variatietip:In plaats van kokosrasp kun je ook verse kokos zelf fijn raspen.
variatietip:Kemirienoten zijn niet in elke Albert Heijn-winkel verkrijgbaar. Bestel eventueel op ah.nl. Je kunt ook ongezouten macadamia’s gebruiken.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 10 porties)
2 sjalotten
2 tenen knoflook
2 tl gemalen laos
4 tl gemalen koriander
3 kemirienoten
2 tl kokosbloesemsuiker
1 tl zout
3 el zonnebloemolie
100 g ongezouten pinda's
100 g geraspte kokos
Dit heb je nodig
vijzel