Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de ongekookte rijst ca. 5 min. tot die bruin kleurt. Doe in de vijzel, stamp fijn en schep op een bord.
Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak het gehakt 5 min. op middelhoog vuur. Blijf goed omscheppen, het gehakt mag niet bruin worden.
Verwijder ondertussen de buitenste blaadjes en de onderkant van het citroengras en snijd de stengels zo fijn mogelijk. Doe in de vijzel en stamp fijn. Snijd de sjalotten in dunne parten. Snijd de bosuitjes in schuine ringen en de koriander, munt en het Thaise basilicum grof.
Halveer ¾ van de limoenen en pers de vruchten uit. Meng met de vissaus, suiker en chilivlokken tot een dressing. Meng het gehakt, citroengras, de sjalot, bosui, grofgesneden kruiden en dressing in een kom. Schep als laatste de gemalen rijst erdoor.
Haal de blaadjes van de sla. Schil de komkommer om en om, zodat je groene strepen krijgt en snijd in schuine plakjes of met een kartelmesje in plakjes. Doe het gehakt, de slablaadjes en komkommer in aparte kommen, zodat iedereen zijn eigen slawrap kan maken. Serveer de rest van de limoen in parten ernaast.
Slawrap met gehakt (laab)
Laab is een traditioneel Laotiaans en Noordoost-Thais gerecht. Deze pittige, kruidige gehaktsalade serveer je als slawrap en breng je op smaak met limoensap, vissaus, gemalen geroosterde rijst (khao khua), chili en koriander.
- serveertipLekker met gestoomde rijst.
- variatietipLiever extra pittig? Voeg 2 in ringen gesneden rode rawitpepers toe (per 4 personen) aan stap 4.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Slawrap met gehakt (laab)
Laab is een traditioneel Laotiaans en Noordoost-Thais gerecht. Deze pittige, kruidige gehaktsalade serveer je als slawrap en breng je op smaak met limoensap, vissaus, gemalen geroosterde rijst (khao khua), chili en koriander.

bijgerecht
4 personen
255 kcal
25 min. bereiden
Aan de slag
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de ongekookte rijst ca. 5 min. tot die bruin kleurt. Doe in de vijzel, stamp fijn en schep op een bord.
Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak het gehakt 5 min. op middelhoog vuur. Blijf goed omscheppen, het gehakt mag niet bruin worden.
Verwijder ondertussen de buitenste blaadjes en de onderkant van het citroengras en snijd de stengels zo fijn mogelijk. Doe in de vijzel en stamp fijn. Snijd de sjalotten in dunne parten. Snijd de bosuitjes in schuine ringen en de koriander, munt en het Thaise basilicum grof.
Halveer ¾ van de limoenen en pers de vruchten uit. Meng met de vissaus, suiker en chilivlokken tot een dressing. Meng het gehakt, citroengras, de sjalot, bosui, grofgesneden kruiden en dressing in een kom. Schep als laatste de gemalen rijst erdoor.
Haal de blaadjes van de sla. Schil de komkommer om en om, zodat je groene strepen krijgt en snijd in schuine plakjes of met een kartelmesje in plakjes. Doe het gehakt, de slablaadjes en komkommer in aparte kommen, zodat iedereen zijn eigen slawrap kan maken. Serveer de rest van de limoen in parten ernaast.
serveertip:Lekker met gestoomde rijst.
variatietip:Liever extra pittig? Voeg 2 in ringen gesneden rode rawitpepers toe (per 4 personen) aan stap 4.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
50 g witte rijst
300 g half-om-halfgehakt
2 stengels citroengras
2 sjalotten
3 bosuitjes
15 g verse koriander
15 g verse munt
15 g verse Thaise basilicum
2 limoenen
1½ el vissaus
1 tl kokosbloesemsuiker
½ tl chilivlokken
½ krop ijsbergsla
½ komkommer
Dit heb je nodig
vijzel