Tarte Tatin
Een appeltaart op z'n kop, deze tarte tatin wil je zelf ook maken! Extra lekker door de karamel die over de appels gaat.
Aan de slag
Zeef de bloem boven een kom. Leg de koude boter in de bloem en snijd kruislings met 2 messen in kleine blokjes. Voeg het zout, ⅓ van de suiker en het ijskoude water toe. Kneed met koele handen tot een stevig deeg. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Verhit de rest van de suiker in de koekenpan op middelhoog tot hoog vuur 5-6 min. tot het mengsel begint te karamelliseren. Roer niet, maar schud de koekenpan eventueel heen en weer om de suiker gelijkmatig te laten karamelliseren. Zet het vuur uit. Verdeel de appel over de karamel in de pan met de bolle kant naar beneden (pas op voor de hete karamel!). Als je geen ovenbestendige pan hebt, maak je de karamel in een steelpan, giet je dit in een ovenschaal en leg je daarna de appel erop.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem en rol de deegbal uit tot een lap die iets groter is dan de koekenpan. Voeg eventueel wat bloem toe als het deeg te plakkerig is.
Leg de deeglap over de appel in de pan en vouw aan de zijkant rondom de appel. Bak de taart in ca. 35. min. goudbruin en gaar. Haal de pan uit de oven en laat de tarte tatin in de vorm 5-10 min. afkoelen. Draai de pan voorzichtig om en stort de tarte tatin op een bord (groter dan de pan).
Karamelliseren
Instructievideo - 01:36 min.
Tarte Tatin
Een appeltaart op z'n kop, deze tarte tatin wil je zelf ook maken! Extra lekker door de karamel die over de appels gaat.
null porties
280 kcal
20 min. bereiden
70 min. wachten
35 min. oventijd
Aan de slag
Zeef de bloem boven een kom. Leg de koude boter in de bloem en snijd kruislings met 2 messen in kleine blokjes. Voeg het zout, ⅓ van de suiker en het ijskoude water toe. Kneed met koele handen tot een stevig deeg. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Verhit de rest van de suiker in de koekenpan op middelhoog tot hoog vuur 5-6 min. tot het mengsel begint te karamelliseren. Roer niet, maar schud de koekenpan eventueel heen en weer om de suiker gelijkmatig te laten karamelliseren. Zet het vuur uit. Verdeel de appel over de karamel in de pan met de bolle kant naar beneden (pas op voor de hete karamel!). Als je geen ovenbestendige pan hebt, maak je de karamel in een steelpan, giet je dit in een ovenschaal en leg je daarna de appel erop.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem en rol de deegbal uit tot een lap die iets groter is dan de koekenpan. Voeg eventueel wat bloem toe als het deeg te plakkerig is.
Leg de deeglap over de appel in de pan en vouw aan de zijkant rondom de appel. Bak de taart in ca. 35. min. goudbruin en gaar. Haal de pan uit de oven en laat de tarte tatin in de vorm 5-10 min. afkoelen. Draai de pan voorzichtig om en stort de tarte tatin op een bord (groter dan de pan).
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://mijn.ah.be/allerhande
Ingrediënten
150 g tarwebloem
100 g ongezouten roomboter
1 mespunt zout
225 g kristalsuiker
3 el ijskoud water
800 g Elstar appels
Dit heb je nodig
vershoudfolie
ovenbestendige koekenpan
deegroller